Lokalni šerif tuži čovjeka zbog smanjenja ‘discipline’ mještana prema općini

Screenshot: Facebook

Posljednjih mjeseci uistinu nije lako biti istaknuti član HDZ-a. Stvar je još gora ako ste predstavnik izvršne vlasti jer zločesti novinari stalno iskopavaju nove afere. Odjedanput se posvuda i svima pojavljuju neprijavljene kuće, automobili i stanovi. Nakon medijskog pritiska koji raste sa svakom novom objavom neprijavljene imovine, ministri se povlače na rezervne položaje u Sabor i tu pronalaze određenu sigurnost i duševni mir.

Život ide dalje, a narod ima kratko pamćenje. Uglavnom, velika halabuka uvijek je kratkog vijeka i obično ne najavljuje nikakve ozbiljne posljedice za osumnjičene političare “višeg ranga”. Ali postoje i dužnosnici koji su silom prilika završili na nekim nižim izvršnim funkcijama. Te pozicije imaju svoje prednosti, jer za njihov identitet i postojanje šira javnost ne zna. O njima i njihovim malverzacijama i bogaćenju šapuću ili rogobore malobrojni mještani i seljani, no rijetko kada privuku pozornost medija. S druge strane, kako ne žive u većem gradu, nego u mjestima i selima u kojima svatko svakog zna, ne mogu izbjeći povremene prijeke poglede, pa i dobacivanja suseljana.

Zato, za razliku od političara koji djeluju unutar širih granica Republike Hrvatske, razni načelnici općina u svojim mjestima moraju vladati čvrstom rukom. Ipak, kada smo na Facebook-stranici stranke Slobodna Hrvatska pročitali vijest da je Općina Klinča Sela tužila općinskog vijećnika Damira Kristijana Roginu, među ostalim i zbog poticanja mještana na nedisciplinu i neispunjavanje obaveza prema općini, mislili smo da je riječ o šali.

Ali vijest koja zvuči kao da je potekla iz stripa “Alan Ford”, stoji i u samom opisu tužbe spomenute općine i općinskog načelnika Miljenka Vučkovića. Po svemu sudeći, Vučković je odlučio da više neće tolerirati kritičke napise Damira Kristijana Rogine na Facebooku, pa ga je odlučio tužiti. Cijela priča ne bi prelazila okvire klasičnog političkog obračuna s oporbom da kao drugi tužitelj u tužbi nije navedena Općina Klinča Sela, koju opet predstavlja načelnik Miljenko Vučković. Općina i općinski načelnik nisu tužili samo Damira Kristijana Roginu, nego i stranku Slobodna Hrvatska koja je prenosila njegove objave i vijesti iz općine Klinča Sela. U tužbi za naknadu štete, općina i općinski načelnik Vučković traže da im Rogina i Slobodna Hrvatska isplate ukupnu odštetu u iznosu od 100.000 kuna. Dakle, 50.000 kuna općini i 50.000 kuna općinskom načelniku. Od svih kvalifikacija protiv Rogine i Slobodne Hrvatske, svakako je najspornija peta stavka tužbe u kojoj stoji i sljedeći inkriminirajući opis.


“II-tužiteljica (Općina Klinča Sela) zbog navedenih objava trpi štetu u vidu nepovjerenja svojih stanovnika prema općinskom vodstvu, što potencijalno može dovesti i do smanjenja discipline stanovnika u podmirenju obveza prema II-tužiteljici i posljedičnog smanjenja kvalitete života kod II-tužiteljice, te može dovesti do smanjenja mogućnosti privlačenja investicija i projektni sredstava II-tužiteljici”, piše u tužbi protiv općinskog vijećnika Rogine i Slobodne Hrvatske.

Nazvali smo općinskog načelnika Miljenka Vučkovića, ali on nije htio odgovarati na naša pitanja. Rekao je kako ne može davati nikakve izjave mimo dogovora s odvjetnikom i da je cijela stvar na sudu. Odlučili smo se zato informirati o tome kolika je plaća načelnika koji upravlja općinom koja nema ni 5000 stanovnika.

Dužnost općinskog načelnika Klinča Sela Vučković obavlja za plaću od 18.634,09 kuna, što je neto iznos od 12.695,38 kuna. Prema imovinskoj kartici, Vučković posjeduje poprilično bogatstvo, kakvog se ne bi postidjeli ni ministri. Vučković je vlasnik kuće od 1478 m2 u Kozlikovom, koja ima procijenjenu vrijednost od milijun kuna. Tu su i druge nekretnine, među kojima i apartman od 54 m2 u Novalji na otoku Pagu. Imovinska kartica otkriva i da je Vučković vlasnik više parcela, njiva, oranica i šuma na području Općine Klinča Sela. Član je HDZ-a i braniteljske socijalno-radne zadruge “Zdrava hrana”.

Prema godišnjem planu i financijskom izvještaju koji smo našli na službenim stranicama općine, Općina Klinča sela trebala je uprihoditi više od 14 milijuna kuna, ali je na kraju 2018. uspjela skupiti samo 12,5 milijuna kuna. Rashodi poslovanja Općine, među koje spadaju plaće načelnika, pročelnika, zaposlenika i materijalni troškovi općinskog aparata, iznose više od 10 milijuna kuna ili više od 86% proračuna općine. Za komentar ovog slučaja zamolili smo i tuženog vijećnika Damira Kristijana Roginu, koji nam je rekao sljedeće.

“Naravno, ne osjećam se krivim i sve ću dokazati na sudu. Žele me ušutkati, ali neće u tome uspjeti. Činjenica je da postoje jasne naznake da općinskim novcem gospodari uski krug ljudi, koji u tome ima privatne materijalne interese. Prema mom sudu, Vučković je apsolutno nesposoban za funkciju koju obavlja. Nije redovito na radnom mjestu i bavi se nekim svojim poslovnim kombinacijama. Što se tiče tužbe, mislim da su takve kvalifikacije jednostavno apsurdne i dosad nezapamćene u hrvatskoj politici i pravnoj praksi”, rekao je Rogina za naš portal.

 

 

Komentari

loading...