KRAJ SAMOBORA SE ’GUŠE’ U OTPADU! Skladište krši gotovo sva pravila, mještani se bore s najezdama miševa, muha…reagirala i inspekcija

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U neposrednoj blizini čak tri samoborska naselja, dječjeg parka i ugostiteljskih objekata, smjestilo se skladište otpada tvrtke Royal Media u Vrbovcu Samoborskom, javlja Telegram.

Kako doznaju, tamo se uskladišti 4000 posto više otpada dnevno nego je to prema Dozvoli za gospodarenje otpadom dopušteno. Radi se naime o najviše 50 tona neopasnog otpada dnevno, no kako je pokazala posljednja inspekcija Državnog inspektorata u siječnju, uskladištili su 2.142,503 tona neopasnog otpada. Tada su im naredili da otpad uklone, no to se još nije dogodilo.

Zbog toga razloga, mještani se bore s najezdama miševa, muha, a smeta im i prašina koja se neprestano diže iz odlagališta. Ističu dalje i da je veliki problem blizina skladišta obližnjim izvorištima vode.

Stigla ih kazna

Nadalje, Telegram je utvrdio i kako se otpad nalazi na otvorenom, odnosno, nije zamotan kako bi prema pravilima trebao biti. Mještani navode i kako donedavno, nije ni postojala ograda koja je skladište dijelila. Sada to pak jest, ali olujno nevrijeme već ju je na nekim mjestima narušilo.

U konačnici, skladište se nalazi na vodozaštitnom području, no to je pak propust Grada Samobora koji je lokaciju označio kao građevinsko područje gospodarske namjene. Ipak, sada je direktno o svemu reagirao i inspektorat. U dosadašnjim naime intervencijama pisali su opomene, no sada im je naređeno uklanjanje viška otpada te plaćanje kazne od 100.000 kuna.

Ako to ne učine, nastavit će im izricati kaznu ili će se ugovoriti treća osoba koja će otpad ukloniti, a sve naplatiti ovršenoj tvrtci.

Royal Medija d.o.o. osnovala je 14. veljače 2017. godine, od strane tvrtke s Malte, Harriet & Smiths Holdings Ltd, no 2018. godine direktor postaje Krešimir Jurčec, a stoji i kako tvrtka ima jednog zaposlenika. Obradom i zbrinjavanjem neopasnog otpada bave se tek od lani, a iako su dozvolu dobili u lipnju prošle godine, u kolovozu im je oduzeta.

Komentari