Konferencija ‘Transformacija Zagrebačke županije u pametnu županiju’

FOTO: zagrebacka-zupanija.hr

“Transformacija Zagrebačke županije u pametnu županiju” naziv je konferencije na kojoj se govorilo o važnosti uvođenja digitalizacije u županiji. Županijska skupština u rujnu je potvrdila Strategiju razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije koja će pridonijeti razvoju cijele županije, piše HRT.

Pametna županija označava umreženje stanovništva, informatičkih sustava, senzora i drugih uređaja da bi se donosile odluke na temelju točnih informacija. Osnovni preduvjet je, stoga, razvoj infrastrukture za širokopojasni pristup internetu u vrijednosti oko 950 milijuna kuna podjeljenoj u šest projekata

Očekujemo raspis poziva Ministarstva regionalnog razvoja za prijavu tih projekata za bespovratne pomoći. Očekujemo da u dogledno vrijeme možemo krenuti sa izradom te infrastrukture koja bi bila na način da građanima, kućanstvu, ali i javnoj upravi omogućujemo internet brzine 100 megabita u sekundi to dvosmjerno, rekao je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić.

Preduvjet je definiran Strategijom razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije za Zagrebačku županiju, a ciljevi strategije su razvoj gospodarstva i društva općenito te uspostavljanje boljih i održivih uvjeta za život.

Cjelokupno umrežavanje je imperativ, a što je sljedeći korak, objašnjava ekonomist Mladen VedrišDa, zapravo, sve subjekte koji moraju na tome raditi da dobijete na istu platformu da djeluju u isto vrijeme. Znate da volim nogomet, možete imati najbolje igrače, ali kad hoćete imati momčad onda to mora biti uigrano; u Hrvatskoj pa onda i na razini županije. Ta jedna povezanost svih faktora koji utječu na to ja bih rekao da je od presudnog značaja. Zato se drži konferencija, a ne pojedinačni razgovori.

Osim Vedriša na konferenciji su svoja izlaganja iznijeli i Slavko Vidović i Nedeljko Štefanić, a podjeljena su i priznanja mladim inovatorima.

Cijelu Strategiju možete pogledati ovdje.


Komentari