KAKVE LJUDINE HVIDR-a Velika Gorica organizirala jedinstveni maraton u čast poginulim braniteljima

Foto: VG danas

Povezati prvu crtu velikogoričkog bojišta Domovinskog rata s posljednjim počivalištem branitelja, naših sugrađana, koji su svoje živote položili na odar domovine bio je glavni zadatak članova HVIDR-e Velike Gorice, a učinili su to organiziravši maraton dug 36 kilometara od Pokupskog do spomenika poginulim branitelja u Velikoj Gorici. Maraton je danas održan po četvrti puta, okupio je trideset sudionika – maratonaca koji su rutu, ili dio nje trčali sa zajedničkim motom: da se žrtva onih koji su stvarali našu domovinu ne bi zaboravila, piše VG danas.

-Ovo je njima na zahvalnost i na čast i trudit ćemo se u udruzi HVIDR-a da tu tradiciju održavamo i dalje u spomen na njih te da svake godine unesemo novinu-kazao je voditelj sportskih aktivnosti HVIDR-e Slavko Tolić, te je uz predsjednika HVIDR-e Velike Gorice Željka Klasnića izrazio zahvalnost svim ovogodišnjim sudionicima. Među njima su bili članovi Maraton kluba Velika Gorica, Atletskog kluba Velika Gorica te Atletskog kluba Žumberak.

Iako tradicionalan u jeku pandemije i ovaj je maraton naišao na stanku, pa je danas riječ o „povratničkoj“ manifestaciji, za koju se iz HVIDR-e nadaju da će svake godine biti sve masovnija. Ove je godine okupila 30-ak trkača, maratonaca koji su istrčali dio rute, tek jedan među njima, 29-godišnji Matej Janjić jedini je pretrčao kompletnu dionicu.

-Čim je klub objavio poziv na ovaj maraton nisam se dvoumio. Prije svega ruta je vrlo atraktivna, sama ruta 36 kilometara. Zbog njezine zahtjevnosti dobro sam se premišljao je l’ to doista za mene jer je ruta doista valovita, posebno područje Kravarskog, ali odlučio sam se za to. Iako imam iskustava u maratonima, ovo je drugačije, ima jako puno visinske razlike, drugačije nego kad trčite maraton na primjer na ravnicama kao u Zagrebu-kazao je Matej inače član Maraton kluba Velika Gorica.

Osim njega, iz Maraton kluba utrci su se pridružili mladi članovi atletske škole. Djeci i mladima važno je govoriti o domovinskom ratu i žrtvi njihovih predaka.

-Maraton klubu bila je iznimna čast da može sudjelovati u ovakvoj memorijalnoj utrci gdje smo poseban naglasak dali na našu atletsku školu, naše mlade članove pod jednim geslom da se nikad ne zaboravi. Oni će sudjelovati i nadalje, to su sve cure koje vrijedno treniraju, ima tu i reprezentativki, čast nam je da nam je HVIDR-a dala priliku da sudjelujemo na ovakvom maratonu – poručio je Darko Batković, predsjednik Maraton kluba Velika Gorica.

Utrci se pridružio i aktualni hrvatski rekorder u maratonu i polumaratonu kojeg je ostvario prije 30 godina, Drago Paripović, iz AK Žumberak. I inače se odaziva na ovakve memorijalne maratone, zbog važne poruke koju prenose.

– Nisam prvi put danas ovdje na ovoj memorijalnoj trci, bilo mi je drago da se na neki način obilježi ova spomen trka za poginule branitelje zato sam danas tu i trčat ću dokle god mogu-rekao nam je gospodin Drago.

Važnost ovakve manifestacije naglasio je i bivši ministar za vanjske i europske poslove RH Miro Kovač, također se pridruživši utrci istrčavši 18,8 kilometara od Pokupskog do Kravarskog.

-Čestitam svima na ovoj manifestaciji, postignut je dvostruki efekt, odala se počast utemeljenju 153. brigade, pokazujemo poštovanje onima koji su dali najvrjednije za ovaj narod svoje živote, a i to smo povezali sa sportom što je dobro za zdravlje. Sretan sam što sam i ja danas sudjelovao i otrčao barem ovih 18,8 kilometara, što mi je priprema za zagrebački polumaraton sljedećeg tjedna-kazao je Kovač.

Maratonci su kod spomenika poginulim braniteljima pristigli danas oko 13 sati te nakon toga upalili svijeće i položili vijenac u spomen na one koji su svoje živote položili na odar naše domovine.