‘KAJ SU JELI NAŠI STARI’: Najstarija turističko-kulinarska manifestacija otvara svoja vrata (FOTO)

Press

Vrbovec zove na jedinstvenu starinsku gozbu i odličnu zabavu od 26. do 28. kolovoza, uz 36. izdanje „Kaj su jeli naši stari“

Najstarija turističko-kulinarska manifestacija u Hrvatskoj, „Kaj su jeli naši stari“ ponovno otvara svoja vrata sljedećeg vikenda, od petka, 26. do nedjelje, 28. kolovoza 2016. godine i zove na bogatu, starinsku gozbu i uživanje svim čulima. Od slasne pere, do vrbovečke kvrguše, domaće juhe s noklicama, tenfanog graha, do variva po recepturi naših baka, Vrbovec se tijekom tri dana pretvara u festival mirisa i okusa jela tradicijske kulture vrbovečkog kraja, uz predstavljanje narodnih običaja i bogat kulturno-umjetnički i sportski program.

Kaj su jeli nasi stari
Cilj ove jedinstvene manifestacije koja se ove godine održava već 36. put je očuvanje izvorne gastronomije vrbovečkog kraja, promicanje kulturne baštine, tradicije i običaja Zagrebačke županije, a ujedno i obogaćivanje turističke ponude kontinentalne Hrvatske, naglašavaju organizatori manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ iz Turističke zajednice Vrbovec.

Najposjećenija i najveća manifestacija ovog tipa

Da u tome uspijevaju svake godine iznova ponajbolje govori činjenica da je manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ tijekom godina doista izrasla u jednu od najvećih i najposjećenijih gastro-turističkih manifestacija u zemlji.

Kaj su jeli 3
Tko će ove godine skuhati najbolju domaću juhu, glavno jelo i najslasniji desert, posjetitelji će moći saznati u već tradicionalnim nadmetanjima i ocjenjivanjima starinskih jela koja svake godine pripremaju vrijedne članice udruga žena iz Vrbovca i okolice.

Ovaj je dio programa manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ ujedno i srce same manifestacije, a odvija se tijekom subote, 27. kolovoza i nedjelje, 28. kolovoza, na glavnom gradskom parkiralištu, u središtu Vrbovca.

“Kaj su pili naši stari?”

Posebno zanimljiv program pod nazivom „Kaj su pili naši stari“ odvijat će se u Vinskom domu i u susjednom šatoru Udruge vinara Hrvatske, gdje će se uz degustaciju vrhunskih vina, uz tamburašku glazbu, tijekom sva tri dana manifestacije također moći kušati gastronomski specijaliteti, uz dobru kapljicu. Posjetitelji koji požele otkriti nešto više o tradiciji vrbovečke kuhinje i pokušati samostalno pripremiti vrbovečka jela, u subotu, 27. kolovoza mogu se pridružiti predstavljanju „Vrbovečke kuharice II“, iščekivanog nastavka prvog izdanja ove jedinstvene kuharice koje će se održati u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec.

Očekuju vas i sportski izazovi

Ove godine, organizatori manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ posebno pozivaju i sve planinare i bicikliste rekreativce da se u Vrbovcu, uz okrijepu domaćim zalogajima, okušaju i u sportskim izazovima. Tako biciklistički klub Vrbovec u subotu, 27. kolovoza organizira biciklističko druženje „Upoznajmo Vrbovec i okolicu na dva kotača“, a Planinarsko društvo Vrbovec, dan kasnije, u nedjelju 28. kolovoza poziva na „4. Planinarski pohod vrbovečkim bregima i goricama“.

Tijekom manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ posjetitelji će moći uživati i u brojnim prigodnim izložbama i radionicama za djecu i odrasle koje će se odvijati na više gradskih lokacija.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]A dobre zabave neće manjkati ni u jednom trenu, jer manifestaciju „Kaj su jeli naši stari“ uvijek prati i bogat kulturno-umjetnički i zabavni program koji će se odvijati na ljetnoj pozornici, uz nastupe KUD-ova, limene glazbe i mažoretkinja, pjevačkih skupina i glazbenih sastava.[/box]

Brojni koncerti domaćih zvijezda

Večernji su sati rezervirani za nastupe popularnih glazbenih zvijezda, pa će tako u petak, 26. kolovoza u središnjem šatoru za dobru zabavu brinuti bend Stidljiva ljubičica koji nastupa u 21 sat, a u 23 sata uslijedit će koncert grupe Vatra. Sve popularnija mlada pjevačica Nina Donelli svoj će koncert na istom mjestu održati u subotu, 27. kolovoza, s početkom u 21 sat, a odmah iza nje nastupa živa legenda pop-rock glazbe Željko Bebek. Poslednja večer manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ završit će nastupom grupe Be Ha Ve u 21 sat i velikom završnom feštom u šatoru uz Miroslava Škoru, od 23 sata nadalje.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Važno je naglasiti da su u sklopu manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ svi kuturno-umjetnički i zabavni sadržaji u potpunosti besplatni pa tako i večernji koncerti najavljenih zvijezda. [/box]

Ovogodišnja manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ bit će posebna i po još jednom značajnom događanju za grad Vrbovec. Naime u petak, 26. kolovoza, tijekom prvog dana održavanja manifestacije, u Vrbovcu će gradonačenik Vladimir Bregović otvoriti novoizgrađenu spojnu cestu Đurište-Kolodvorska, 1.860 metara dugačku novu žilu kucavicu Grada Vrbovca.

Manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ ove se godine održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović Grada Vrbovca i Zagrebačke županije, a uz glavnog organizatora manifestacije, Turističku zajednicu Grada Vrbovca, manifestaciju su-organiziraju Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Gradska zajednica sportskih udruga Vrbovec, uz glavnog sponzora PIK Vrbovec.

Promotivni vlak od Zagreba do Vrbovca

Kao i proteklih godina, na relaciji Zagreb-Vrbovec-Zagreb u subotu 27. kolovoza na manifestaciju „Kaj su jeli naši stari“ vozit će prigodni vlak Potepuh koji će posjetitelje prevoziti po promotivnoj cijeni od 10 kuna, s polaskom s Glavnog kolodvora iz Zagreba u 9,55 i povratkom iz Vrbovca u 20,00 sati. Potepuh će na svojoj ruti stajati u Maksimiru, Trnavi, Sesvetama i Dugom Selu.
Dodatne informacije o manifestaciji i programu „Kaj su jeli naši stari“ možete pratiti na web stranici Turističke zajednice Grada Vrbovca (http://www.tz-vrbovec.hr/) i službenoj Facebook stranici manifestacije (https://web.facebook.com/kajsujeli).

Program manifestacije možete pogledati ovdje:

http://www.tz-vrbovec.hr/uncategorized/36-turisticko-kulinarska-manifestacija/

Komentari