JOŠ JEDNA ZAVIDNA TITULA U NIZU: Samobor postao grad prijatelj djece

Grad Samobor od jučer se nalazi u društvu gradova koji nose počasan status prijatelja djece.

Kako bi se proslavio ovaj značajan dan, gradonačelnik je odlučio sve samoborske osnovnoškolce počastiti klizanjem, a vrtićku djecu crtićem. Osobita pažnja posvetit će se djeci iz udaljenih područja za koju će biti organiziran besplatni autobusni prijevoz do klizališta, odnosno kino dvorane.

Samobor se uključio u akciju Gradovi i općine – prijatelji djece u 2013. godini, a u sklopu akcije uloženo je puno truda, ali i financijskih sredstava za poboljšanje statusa djece i obitelji. Među najznačajnijim postignućima, prema mišljenju komisije, ističe se činjenica da Samobor nema prireza, što potiče doseljavanje mladih obitelji koje ovdje pronalaze sve što im je potrebno za miran, ali ispunjen život. Počevši od kulture, sporta, odgoja i obrazovanja, slobodnih aktivnosti, dječjih igrališta i slično.

samobor_prijateljdjece7

Više se izdvaja za djecu iz gradskog proračuna

U sklopu akcije znatno su povećana izdvajanja za djecu iz gradskog proračuna, a to se najviše očituje u besplatnim udžbenicima za sve osnovnoškolce, povećanjem naknada za opremu novorođenog djeteta, povećanjem broja pomoćnika u nastavi, ali i znatnim ulaganjima u infrastrukturu – izgradnjom i uređenjem vrtićkih i školskih objekata, novih sportskih dvorana, dječjih igrališta, trgova i parkova. Samobor je ocijenjen kao iznimno pozitivna okolina za rast i razvoj djece, u kojoj se vodi briga o njihovim potrebama, ali i sluša njihov glas. U skladu s time, na svečanom proglašenju novih gradova prijatelja djece, umjesto gradskih čelnika, obratila se učenica Marta Pisk koja je naglasila kako je ovo priznanje stiglo u prave ruke.

U ime Grada Samobora priznanje je preuzela zamjenica gradonačelnika, ujedno i predsjednica Koordinacijskog odbora za provođenje akcije u Gradu Samoboru, Sanja Horvat Iveković, u društvu suradnica i djece iz OŠ Bogumila Tonija i OŠ Milana Langa. Upravo su djeca iz Bregane dobitnici Pohvale za Naj akciju “Kotač začinskog bilja”.

Akciju Gradovi i općine – prijatelji djece provode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom UNICEF-a.


Komentari