I brojni gradovi Zagrebačke županije stavili su javnu površinu na raspolaganje ugostiteljima, pogledajte što trebate učiniti

FOTO: Dobri Vođa

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je mjere i preporuke o načinu funkcioniranja i rada kafića i restorana koji svoja vrata otvaraju sutra. Iako je u prvoj odluci, otvaranje bilo dopušteno samo onima s vanjskom terasom, odluka se proširila i na one koji terasu nemaju.

Gradonačelnik Zagreba reagirao je i obećao da će dopustiti širenje terasa na javnu površinu pa je u obrascu prijave naveo kako je to moguće učiniti na nogostup, parkiralište ili pak javnu zelenu površinu.

Obećano, ispunjeno, od sada se možete prijaviti za proširenje vanjske terase na javnu površinu, evo što trebate priložiti

No i drugi gradonačelnici gradova i općina u Zagrebačkoj županiji odlučili su svojim ugostiteljima olakšati prilagodbu novoj situaciji i uvjetima.

Grad Zaprešić tako dopušta proširenje otvorenih ljetnih terasa na javnim površinama, bez plaćanja zakupnine, a sve što je potrebno je poslati zahtjev za proširenjem terase na javnu površinu Upravnom odjelu za graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove slanjem elektroničke pošte na adresu [email protected], a više informacija moguće je dobiti i telefonom na broj 3717-540.

“Upravni odjel će donijeti rješenje kojim odobrava zauzimanje javne površine za proširenje terase ugostiteljskim objektima u neposrednoj blizini javne površine, vodeći računa o prostornim mogućnostima i poštivanju odredbi Odluke o komunalnom redu”, istaknuli su.

S druge strane, na 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice donesena je odluka o oslobađanju plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinska zemljišta koja služe obavljanju poslovne djelatnosti, a kojima je privremeno obustavljen rad. Isto tako donesena je odluka oslobađanju plaćanja naknade za korištenje javnih površina korisnicima koji iste nisu u mogućnosti koristiti zbog nastalih okolnosti, tvrde.

“Podsjećamo i kako je potrebno poslati zahtjeve za oslobađanje od plaćanja najma terasa, gradskih prostora i komunalne naknade za sve one subjekte koji su odlukom nacionalnog stožera bili zatvoreni. U ponedjeljak se otvaraju restorani i kafići. No, s obzirom na posebne uvjete rada i činjenicu da ipak nisu u mogućnosti raditi u punom kapacitetu, Grad će i dalje ostaviti na snazi odluku o oslobađanju plaćanja najma terase na javnoj površini, a po zahtjevu, gdje je to moguće uz zadovoljavanje minimalnih tehničkih uvjeta bit će dozvoljeno i proširenje terasa”, izvijestili su.

Grad Samobor pristupio je na sličan način te obavijestio sve vlasnike/korisnike ugostitelje koji žele koristiti javnu površinu i započeti s radom 11. svibnja 2020. godine, da će ugovore o korištenju javnih površina moći zaključiti prema već podnesenim zahtjevima, uz mogućnost nadopune i izmjene.

“Od 4. svibnja 2020. godine Grad Samobor omogućio je postavljanje ugostiteljskih terasa na javnim površinama, uz apel Stožera civilne zaštite grada Samobora kako su svi korisnici javnih površina dužni pridržavati se svih propisanih odluka, naputaka i mjera Stožera civilne zaštite RH”, kazali su.

Naposljetku i gradonačelnik Grada Ivanić-Grada odobrio je ugostiteljskim objektima koji imaju postavljene ugostiteljske terase na javnim površinama Grada Ivanić-Grada besplatno proširenje terasa zbog prilagođavanja rada na terasama ugostiteljskih objekata u skladu s epidemiološkim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

“Zbog posebnih okolnosti koje su nastupile uslijed pandemije koronavirusa kojom su narušene gospodarske aktivnosti i prouzročena gospodarska šteta, radi funkcioniranja gospodarske aktivnosti ugostiteljskih objekata uz mogućnost poštivanje epidemioloških mjera ugostiteljima će se dozvoliti proširenje javnih površina ugostiteljskih terasa uz zadovoljavanje uvjeta za prostornu i tehničku mogućnost povećanja te ako se time ne ometa sigurnost prometa, mogućnost kretanja osoba s posebnim potrebama i prometovanje hitnih službi”, zaključili su.

No, isto tako ističu kako će procjenu mogućnosti proširenja terasa te rješenje za korištenje javne površine donosit će, po obilasku svakog pojedinačnog ugostiteljskog objekta koji podnese zahtjev, Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, prostorno planiranje, gospodarstvo i poljoprivredu.

Zahtjev za proširenje terasa na javne površine pak, podnosi se putem elektronične pošte ili telefonom komunalnom redaru Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno planiranje, gospodarstvo i poljoprivredu.


Komentari