HSS i HDZ dogovorili većinu u Zagrebačkoj županiji, svoj je neočekivani potez prokomentirao i Beljak – evo što poručuje

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

HDZ i partnerske stranke dogovorile su s HSS-om većinu potrebnu za konstituiranje Skupštine Zagrebačke županije, potvrdio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk, istaknuvši da će HSS-u pripasti mjesto predsjednika Skupštine.

“Naš je stav da nam je HSS stranka kojoj možemo dati povjerenje u kontekstu formiranja Skupštine i da je predstavnik HSS-a kao mogući predsjednik županijske Skupštine za nas prihvatljiva varijanta”, rekao je Turk za Hinu te objasnio da se ne radi o koalicijskoj suradnji, nego samo o suradnji potrebnoj za prvu konstituirajuću sjednicu.

Istaknuo je da je takva odluka pala u pregovorima između HDZ-a i HSS-a koje je vodio s predsjednicom HSS-a Zagrebačke županije Martinom Glasnović nakon dvaju neuspješnih formiranja Skupštine Zagrebačke županije. Objasnio je da “HDZ kao ozbiljna stranka pokušava napraviti sve kako bi se izbjegli novi izbori”.

Nije koalicijski dogovor

Turk je naglasio da se tu ipak ne radi o koaliciji HDZ-a i partnerskih stranka s HSS-om, nego o polaznom dogovoru oko većine potrebne da se u trećem pokušaju konstituira županijska Skupština. O daljnjoj suradnji, kaže, HSS i HDZ će razgovarati nakon konstituirajuće sjednice.

“Nama je bilo samo važno to da se sada Skupština konstituira, a u korak dalje oko uvjeta suradnje s HSS-om ići će se nakon izborne sjednice”, poručio je Turk.

Tim su dogovorom HDZ i koalicijski partner HSU, zajedno s nezavisnom listom Stjepana Kožića i Strankom Bandić Milan 365, dobili potrebne ruke u zraku na sjednici koja je sazvana za 3. kolovoza, i s HSS-om imaju natpolovičnu većinu od 25 vijećnika.

Predsjednik SDP-a zagrebačke županije Mihael Zmajlović izjavio je pak Hini da se od HSS-a, koji je na lokalne izbore u svibnju izašao na zajedničkoj listi s SDP-om, očekivalo da sudjeluje u formiranju većine od opozicijskih stranaka u Skupštini, ali da je HSS te pregovore naprasno napustio i pretrčao HDZ-u.

Razgovori su se vodili s Fokusom, Domovinskim pokretnom i Mostom koji su, ističe Zmajlović, bili spremni formirati većinu.

“SDP je na ove izbore išao s jakom kampanjom protiv HDZ-a i njihovog dosadašnjeg štetnog i korumpiranog načina vođenja županije, a u tome nas je kao koalicijski partner na zajedničkoj listi podržao i HSS. U svim svojim istupima Beljak i HSS su dosad jasno artikulirali stav da s HDZ-om neće nikada”, kazao je Zmajlović.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nije bio u srijedu dostupan za komentar, no na Facebooku je objavio da “HSS ne mijenja stranu” te dodao da se on nije dogovorio s HDZ-om.

“Ne, HSS ne mijenja stranu, i ne, Beljak se nije dogovorio s HDZ-om!” napisao je na svom Facebook profilu.


Komentari