‘GRGOSOVA ŠPILJA’: Od sada i službeno nosi taj naziv

Svima poznata „Grgosova spilja“ od sada i službeno nosi taj naziv.

Naime, na zahtjev Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Ministarstvo zaštite okoliša i energetske učinkovitosti promijenilo je naziv Geomorfološkog spomenika prirode „Otruševečka špilja“ u „Grgosova spilja“.

Naziv je to koji je već četrdeset godina u znanstvenoj i opće prihvaćenoj uporabi, a njegova formalna promjena pridonijet će kvalitetnijem upravljanju zaštićenim područjem.

Zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode, bogata stalaktitima i stalagmitima raznih veličina i zadivljujućih oblika, špilju dugačka 30 metara otkrio je 1973., slučajno, kopajući kamen za gašenja vapna Josip Grgos.


Bogatstvo sigama pridonijelo je da Grgosova špilja, ujedno i najljepša špilja sjeverozapadne Hrvatske, već 1974. godine bude proglašena zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode. Početkom 2004. godine, tijekom radova na proširenju prostora za prihvat posjetitelja, otkrivena je nova špilja, dugačka 130 metara, s tri dvorane.

Obje Grgosove špilje relativno su malih dimenzija, no zbog bogatstva špiljskih ukrasa predstavljaju biser prirode. Neizmjerna je i njihova turistička vrijednost, kao dio promidžbe prirodne baštine Zagrebačke županije.

Komentari