U gradu sv. Martina priprema se bogata proslava Martinja

FOTO: Press

Dugo Selo priprema bogat zabavan i glazbeni program.

Ljubitelji dobrog vina i nezaboravnih zabava uskoro će doći na svoje – stiže Martinje, a gdje ga bolje proslaviti nego u gradu čiji je zaštitnik sveti Martin. Tako se u Dugom Selu i ove godine od četvrtka 9. do nedjelje 12. studenog održava četverodnevni bogati program u čast vinu, a središnje događanje će biti ceremonija krštenja mošta u vino. Osim tradicijskih običaja, održat će se i Martinski sajam te brojni glazbeni i scenski nastupi.

Pregršt zabavnog programa namijenjenog svim generacijama i ove je godina jamstvo dobre zabave, a grad Dugo Selo i njegova duga tradicija vinogradarstva garancija su dobrih vina kojima ćemo mi pridružiti domaće specijalitete i slastice te sve dodatno začiniti prigodnim glazbenim nastupima‘, izjavio je gradonačelnik grada Dugo Selo, Nenad Panian.

FOTO: Press
FOTO: Press

Otvorenje ovogodišnjeg slavlja uz onu kulturnu nosi i humanitarnu notu, pa će se tako u četvrtak 9. studenog na izvedbi opere Nikola Šubić Zrinski u izvedbi solista HNK Zagreb s početkom u 19.30 sati prikupljati donacije za pomoć u rehabilitaciji Noe Ivića – učenika 4. razreda osnovne škole Ivan Benković u Dugom Selu koji boluje od cerebralne paralize.

FOTO: Press
FOTO: Press

Dan nakon, u petak 10. studenog počinje Martinski sajam koji će trajati i u subotu, a najistaknutije događanje dana je ceremonija krštenja mošta. Riječ je o narodnom običaju i višestoljetnoj tradiciji kojom se posebnim obredom mlado vino (mošt) pokrštava u vino. Radi se o zabavnom dramaturškom prikazu koji će početi u 20.30 sati pod voditeljskom palicom Davora Dretara Dreleta u sklopu kojeg glavni lik u ulozi biskupa krsti vino, a u predstavi sudjeluju i brojni drugi životopisni likovi. Ceremonija se odvija za stolom koji je pun tradicionalnih Martinskih specijaliteta, pića i jesenskih plodova. Prije samog obreda krštenja, za zagrijavanje prisutnih će se pobrinuti Tamburaški orkestar Glazbene škole Dugo Selo, a nakon ceremonije krštenja, kušanja mladog vina i vatrometa pozornicu preuzimaju tamburaši iz glazbenog sastava Vinski brati.

FOTO: Press
FOTO: Press

Subota je rezervirana za kazališne i glazbene performanse pa svi okupljeni mogu uživati u nastupima dječjih folklornih skupina KUD-a Preporod, predstavi za djecu Lara u svijetu životinja, nastupu Vokalnog ansambla Duga, nastupu dugoselskih mažoretkinja uz pratnju Limene glazbe KUD-a Preporod te smotru folklora. Večernji program počinje u 21 sat, a ove će se godine Martinje proslaviti uz zvukove cjelovečernjeg koncerta popularnih Mejaša.

Slavlje Martinja privest će se kraju u nedjelju, 12. studenog, povorkom svetog Martina koja počinje pored crkve na Martin bregu a prolazi kroz Dugo Selo. Povorka se putem zaustavlja na pet postaja, a završava u crkvi svetog Martina nakon čega sve okupljene očekuje tradicionalni besplatni Martinski ručak te nastup Tamburaškog orkestra Glazbene škole.

FOTO: Press
FOTO: Press

Organizatori ovogodišnje proslave Martinja u Dugom selu su Grad Dugo Selo, Turistička zajednica Grada Dugog Sela, Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, KUD „Preporod“, Udruga vinara „Terra sancti Martini“ Dugo Selo te Udruga vinara Brckovljani, a više informacija o ovogodišnjem programu Martinja se nalazi na stranici www.dugoselo.hr.


Komentari