GRAĐANI U PANICI: Kucaju nam na vrata ‘zbog koronavirusa’. Na zvonu se pojavile neobične oznake

U jednoj se Facebook grupi prije par dana javila zabrinuta građanka grada Samobora s neobičnim upitom.

Naime, na njezina vrata pozvonilo je dvoje nepoznatih ljudi, mlađa žena i stariji muškarac, koji su joj kazali kako dolaze razgovarati ”o situaciji s koronavirusom i zabrinutošću građana”.

Gospođa je navela kako su se predstavili imenima, no kako nisu naveli u čije ime dolaze. Bilo joj je neobično kako su uspjeli ući u zgradu koja se inače zaključava, no ostali građani ubrzo su napisali kako je problem što mnogi stanari zgrada ne gledaju tko zvoni i koga puštaju u zgradu pa su vjerojatno tako ušli i ovi nepoznati ljudi.


Gospođa im nije otvorila vrata te je kasnije napisala i kako su zvonili s namjerom da uđu u njezin dom.

No, ubrzo se pojavio još jedan problem.

Građani grada Samobora uočili su nepoznate oznake na zvonu pojedinih stanova, a za koje smatraju kako su označili upravo lopovi koji su prije prolazili po zgradama te provjeravali kojih vlasnika često nema doma.

Zbog zabrinutosti građana pojavom nepoznatih ljudi, koji očito iskorištavaju paniku koja je nastala zbog pojave koronavirusa, ali i neobičnih oznaka na zvonima pojedinih stanova, obratili smo se zagrebačkoj policiji.

Iz PU zagrebačke navode kako  ”policijska postaja Samobor nije zaprimila niti jednu dojavu građana u kojoj se navodi da netko kuca na vrata stanova te da želi razgovarati o koronavirusu.”

Nadalje, iz PU zagrebačke navode kako je tijekom siječnja 2020. godine zabilježeno samo jedno kazneno djelo teške krađe provaljivanjem u dom, a u veljači 2020. godine četiri kaznenih djela teške krađe provaljivanjem u dom u gradu Samoboru.

SAVJETI GRAĐANIMA:

Razvijanjem samozaštitne kulture navedena kaznena djela mogu se smanjiti pa i spriječiti te stoga iz PU ZAGREBAČKA savjetuju građane:

  • potrebno je razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom koji i policija provodi preventivne aktivnosti „DOBAR SUSJED – SIGURAN STAN“, svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti.
  • sigurnost kreće od ulaznih vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima, ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.
  • obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom: “Trebate li pomoć ?” i sl. Kad vam se takve osobe obrate na budite lakomisleni već pokažite sumnjičavost. Pokušajte zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i sl.
  • popišite vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele i sl.) zapišite njihove serijske brojeve. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite u domu ugradite kućni sef. Ukoliko putujete izvan mjesta stanovanja, vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja.
  • po mjestu događaja krećite se samo ako je to nužno kako ne biste uništavali tragove. Nazovite policiju na broj “192”.

Za podrobnije savjete o zaštiti vašeg doma građani se mogu obratiti osobno  Informativnom centru za prevenciju u Zagrebu, Savska 34, radnim danom od 9 do 17 sati ili na broj telefona 6122-853, ili upitom na e-mail: [email protected], dok će policijski službenici izlaskom na teren savjetovat građane o mogućnostima tehničke ili mehaničke zaštite u privatnim ili poslovnim objektima.

Komentari