(FOTO) ŠKOLA SRETNICA: U obnovu uloženo gotovo deset milijuna kuna!

U četvrtak, 6. veljače 2020. održana je konferencija za medije povodom završetka energetske obnove zgrade osnovne škole Sveta Nedelja. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Sveta Nedelja Dario Zurovec, ravnateljica OŠ Sveta Nedelja Anica Magdalenić, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, voditelj odjela za tehnički verifikaciju projekata Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Predrag Čuljak, kao i predstavnici projektanta i nadzora radova MPLAN iz Bjelovara, te izvođača radova Spektar gradnja iz Zagreba.

”Kao bivši učenik ove škole, mogu samo istaknuti svoje zadovoljstvo izvršenom obnovom. Ovo su u biti prve veće svote koje smo povukli iz europskih fondova, a uz odličnu suradnju sa svima uključenim u provedbu ovog projekta sve smo odradili jako brzo. Planovi za dalje su izgradnja nove škole u Strmcu, opet u dogovoru sa Županijom i nadam se da ćemo već sredinom ove godine imati riješenu papirologiju, a možda postaviti i kamen temeljac krajem godine.“ izjavio je tom prigodom gradonačelnik Grada Sveta Nedelja Dario Zurovec.

”Trenutno Zagrebačka županija ima u provedbi projekt energetske obnove škole u Vrbovcu, kao i u Velikoj Gorici. Uskoro se očekuje početak radova energetske obnove i na područnoj školu u Rakovom potoku, koja pripada matičnoj školi Sveta Nedelja, dok su radovi već dovršeni na područnoj školi u Kerestincu”, složila se zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak te istaknula kako je najbitnije ulagati u obrazovanje.

„Ovo je jedan od 550 projekata koje smo ugovorili u ovom pozivu, čija vrijednost je veća od milijardu kuna. Kada smo započeli s prijavama prije nekoliko godina, uspješnost nam je bila oko 15%, dok je u ovom pozivu zabilježen uspjeh od preko 90%, što pokazuje napredak koji smo postigli.“ izjavio je voditelj odjela za tehnički verifikaciju projekata Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Predrag Čuljak.

OŠ Sveta Nedelja trenutno ima 1015 učenika u 44 razredna odjela, na četiri lokacije.

Radovi na matičnoj zgradi u Svetonedeljskoj 1 započeli su u studenom 2018. godine, a dovršeni su u rujnu 2019. godine. Razlog tome je i odlična suradnja izvođača radova s osobljem osnovne škole, istaknula je ravnateljica Anica Magdalenić: „Učenici su cijelo vrijeme bili na nastavi dok su radovi trajali i u tom smislu moram izraziti zadovoljstvo i zahvalnost izvođaču radova, Spektar gradnji iz Zagreba, zbog odlične suradnje unatoč opsežnim radovima. Rezultatima su izrazito zadovoljni i učenici i osoblje, a već sada vidimo uštede u potrošnji energenata od 50% u odnosu na isto vrijeme prošle godine.“

Ukupna vrijednost radova iznosila je 9.099.711,69 kn uz sljedeće izvore financiranja:

– Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (Operativni program „Konkurentnost i
kohezija“ – KK.04.2.I.04.0097) – 3.646.709,15 kn
– Zagrebačka županija – 2.726.501,27 kn
– Grad Sveta Nedelja – 2.726.501,27 kn

Projekt energetske obnove zgrade osnovne škole Sveta Nedelja obuhvatio je mnogo građevinskih radova kojima se postiglo učinkovitije raspolaganje energijom prilikom svakodnevnog boravka u ovoj obrazovnoj instituciji. Izvedena je toplinska izolacija vanjske ovojnice zgrade, sanirani su stropovi i zamijenjeno je krovište na starom dijelu škole, a ugrađena je i vanjska aluminijska stolarija. Sustav rasvjete moderniziran je pomoću LED tehnologije, dok je radijatorsko grijanje rekonstruirano i ugrađeni su termostatski ventili. Ugrađen je i kondenzacijski kotao za pripremu PTV, te su postavljeni i klimatizacijski uređaji.


Komentari