Državna firma devastirala je prvi Međunarodni park tamnog neba: Astronomima sagradila toranj visok 65 metara

Prošlo je manje od godinu dana od proglašenja prvog Međunarodnog parka tamnog neba u Hrvatskoj na Petrovoj Gori nedaleko od Zagreba, a onda je jednoj domaćoj tvrtki uspjelo uništiti smisao njegova imena. Naime, Odašiljači i veze postavili su u njegovom središtu toranj s blještavom rasvjetom.

Do ove “intervencije” na ovome su se mjestu okupljali amaterski astronomi, zaljubljenici u svemir i turisti jer ondje se za vedrog vremena bez mjesečine čak i bez optičkih pomagala moglo vidjeti oko 4000 zvijezda, planeta, galaksija, maglica i drugih svemirskih tijela dok ih je u većim gradovima čak i za najtamnijih noći teško izbrojati nekoliko desetaka, piše Index.

Održavao se tamo i festival poznat kao “Petrova Gora Star Party” organizira Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba još od 1999. kada se prvi put održao na Japetiću. No 2006. je preseljen na Petrovu Goru zbog svjetlosnog onečišćenja koje je sve više raslo oko najvišeg vrha u Samoborskom gorju. Nažalost, ovih dana party se opet održava u izbjeglištvu, točnije u Lici.

U Hrvatskoj ima više mjesta s kojih se može gledati nebo bez svjetlosnog onečišćenja, osobito u Lici, na Velebitu i na otocima. No ona nisu lako dostupna. Petrova Gora bila je atraktivna, među ostalim, i zato što je relativno blizu Zagreba, Karlovca i drugih naselja. Iz Zagreba se autom do nje po asfaltiranoj cesti može doći za oko sat i pol. Iz Karlovca treba manje od sata.

Astronomsko društvo Beskraj za namjere Odašiljača i veza saznalo je početkom 2020. kada su se prvi put obratili tvrtki kako bi ih zamolili da pronađu drugu lokaciju za postavljanje tornja prvog Međunarodnog parka tamnog neba koji mora biti osvijetljen jakim crvenim svjetlom na vrhu s dodatnim svjetlima na međurazini.

Boris Štromar, čelnik AD Beskraj, kaže da je u više navrata s odgovornim ljudima u OIV-u pokušavao dogovoriti neko manje štetno rješenje.

“Moglo se dogovoriti postavljanje tornja visine manje od 60 m, moglo se dogovoriti postavljanje na nekoj malo udaljenijoj lokaciji gdje rasvjeta ne bi direktno udarala na mjesto promatranja”, kazao je Štromar, piše Index. Pitalo se i za mogućnost postavljanja sjenila, no ni ta molba nije uvažena.

“Nažalost, ako se ne nađe rješenje, morat ćemo zatražiti ukidanje statusa međunarodnog parka tamnog neba jer se ondje sada više ne mogu ostvariti godišnje aktivnosti koje se moraju odvijati u sklopu parka tamnog neba na koje smo se obavezali”, dodao je Štromar.

Devastaciju parka osudili su naši najpoznatiji znanstvenici i popularizatori astronomije, poput voditelja zvjezdarnice u Tičanu/Višnjanu Korada Korlevića i astrofizičarke Vernese Smolčić. 

“Znanstveni i astronomski turizam, primjerice, u svijetu su u porastu, a Hrvatska svoju savršenu priliku da se uključi u ovu unosnu nišu svojim potezima uništava, rekla je Smolčić”, izjavila je Smolčić.

Na ovoj poveznici možete potpisati peticiju za spas noćnog neba.

Komentari