DRAMA U ZAPREŠIĆU! Zbog deložacije sin dva dana ne može u kuću do bolesne majke, okružena je zaštitarima

Foto: RTL screenshot

U Zaprešiću se već dva dana odvija prava drama, i to zbog deložacije iz jedne kuće. Kako javlja RTL, sve je počelo još u četvrtak ujutro kada su zaštitari silom ušli u posjed kuće obitelji Strjački, a kulminiralo kada je istog dana u večernjim satima stigao sin Antun Strjački, koji je htio doći do bolesne majke Miljenke (65).

Strjački je potom pokušao ući u kuću u kojoj se još uvijek nalazila njegova majka okružena unajmljenim zaštitarima, piše spomenuti medij. Ona pak odbija izaći i tvrdi kako je deložacija nezakonita. “Uzeli ste nam dostojanstvo i poštovanje!”, vikao je Strjački.

“Nezakonito su nas deložirali, izbacili iz kuće. Danas su opet došli, izrezali lokot, ušli su unutra, ne puštaju nikoga u kuću. Ja niti sam deložiran, niti sam ovršenik. Imam pravo na samopomoć ili na dio kuće koji posjedujem”, rekao je u petak za RTL.

Inače, kuću je prije dvije godine za trećinu cijene od RBA zadruge otkupila tvrtka Severitas u vlasništvu braće Željka i Branka Turića. RBA je obitelji ovršila nekretninu na ime kreditnog zaduženja oko kojeg se spore godinama.

Prije dva tjedna obitelj je već deložirala RBA Zadruga. Međutim, s obzirom na to da sporovi nisu okončani, Antun Strjački ponovno je ušao u kuću, zajedno s majkom, koja je onkološka pacijentica, ali i s ocem koji je trenutno na putu.

“Severitas d.o.o. nikad nije bio stranka u ovršnom postupku kao treća strana u ovršnom postupku za useljenje. Niti je ikada bio u posjedu nekretnine. Smatram da je ulazak koji se desio jučer protivan svim zakonskim propisima”, tvrdi odvjetnica Sanja Dozet.

Braća Turić, koja su angažirala zaštitare, ne žele pred kameru, ali za RTL su rekli da su oni vlasnici kuće te da je obitelj u njoj protuzakonito i da su njihovi svi sporovi pravomoćno okončani.

Da ne postoji nalog za deložaciju koju Turićevi žele nasilno provesti, za spomenuti medij potvrdila je i predsjednica nadležnog općinskog suda, kao i da je predmet još uvijek u odlučivanju drugostupanjskog suda, no obećani pismeni odgovor još nije stigao.

Inače, policija je tijekom četvrtka nekoliko puta intervenirala na ovoj adresi, ali nisu utvrdili elemente kaznenog djela.

Žena (65) pruža otpor 

Scena u kojoj 65-godišnja Miljenka Strjački ostaje zatočena u svojoj kući, na taj način pružajući otpor plaćenim zaštitarima, nastavlja se. RTL javlja i da je tvrtka Severitas u petak na Viru pomoću zaštitara također deložirala jednu gospođu. Potvrdio im je to Željko Turić.

Međutim, to nisu jedine nekretnine koje je tvrtka Severitas otkupila od RBA zadruge, otkupili su i desetke drugih, također za trećinu stvarne cijene, iako u njima nisu okončani ovršni postupci.

Predsjednica nadležnog općinskog suda u Novom Zagrebu i rekla je da u ovom konkretnom slučaju deložacija nije njihova nadležnost. Policija također nema po kojoj osnovi postupati. Na pitanje čija je onda nadležnost, predsjednica suda nema odgovor.

Odvjetnica obitelji Strjački predala je sudu zahtjev za izuzećem i sutkinje i predsjednice suda i sudskog ovršitelja zbog mogućeg sukoba interesa prije njihove deložacije.


Komentari