DARIVANJE KRVI U SKLADU S EPIDEMIOLOŠKIM MJERAMA: Evo kada možete dati krv ako ste se cijepili, ali i preboljeli covid

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Društva Crvenog križa Zagrebačke županije tijekom srpnja provodit će redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi na više lokacija.

Sukladno epidemiološkoj situaciji, ali i posljednjim podacima, na stranici Zagrebačke županije stoji kako darivanju krvi ne mogu pristupiti osobe koje su unazad 14 dana putovale izvan Republike Hrvatske, koje su unazad 14 dana bile u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom (računajući od zadnjeg kontakta i pod uvjetom da same nisu imale simptome infekcije. S druge strane, osobe koje su same preboljele koronavirus smiju pristupiti darivanju krvi nakon proteka 28 dana od prestanka simptoma ili dobivenog pozitivnog testa na COVID-19.

Što se pak tiče osoba koje su cijepljenje protiv covida, na njih se odnose drugi kriteriji. Tako oni koji su primili cjepivo bazirano na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) moraju poštovati odgodu darivanja za 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok). Odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija).

Ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen) – odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja, a  ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje – odgoda darivanja četiri tjedna nakon cijepljenja.

U svim akcijama darivanja krvi poštuju se epidemiološke mjere, a maska je obavezna prilikom dolaska na dobrovoljno darivanje krvi, zaključuju.

Evo gdje i u kojim terminima možete dati krv.


Komentari