Čudotvorna biljka kojom ćete poboljšati probavu

FOTO: Pinterest

Nutritivno je odlična te smiruje, njeguje i promiče detoksikaciju i unormaljuje stolicu, piše Global Healing Center.

Aloe vera jača otpornost organizma, pomaže kod astme i alergije, štiti od raka, dijabetesa, visokog tlaka, bori se sa bakterijama, virusima i parazitima. A ova čudotvorna biljka  pomlađuje, revitalizira, obnavlja kožu, štiti od bolesti i ublažava bol. Ako imate problema s probavnim sustavom, koristite aloe veru.

Naime, zdrava crijeva pozitivno reagiraju na dobru prehranu. Crijevnu ravnotežu mogu poremetiti rafinirani šećer, umjetni sastojci i umjetne boje u hrani. Zbog toga je aloe vera nutritivno odlična te smiruje, njeguje i promiče detoksikaciju i unormaljuje stolicu.

Kako Aloe vera može poboljšati probavu?

Aloe vera ima više od 70 različitih hranjivih tvari, uključujući i kalcij, krom, bakar, selen, magnezij, mangan, kalij, natrij, i cink. Aloe sadrži i antioksidanse, vitamine A (beta-karotena), C, i E. Osim toga je i velik izvor vitamina B12, folne kiselina, i kolina. Potiče probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Sadrži osam važnih enzima, od kojih su dva posebno važna za probavu. Amilaza razgrađuje ugljikohidrate, škrob i šećeri i lipaza pomaže probaviti masnoće.

Konačno, aloe vera potiče zdravo crijevno okruženje podržavajući probiotičke kolonije koje žive tamo. Probiotici su živi organizmi i zahtijevaju hranjive tvari koje nazivamo prebioticima. Aloe je veliki izvor probiotika koji se hrane dobrim bakterijama u crijevu.

Sok od aloe vere

Istraživanja su pokazala kako je potrebno redovito piti par čaša soka aloe vere kako bi se značajno poboljšala probava. Sok koji se dobiva iz gela, tj. mesnatog središta ove biljke može ukloniti toksine i druge nepotrebne materije koje se često znaju zalijepiti za površinu crijeva. S vremenom se one nakupljaju i mogu postati zapreka u normalnom prohodu probavljene hrane kroz trakt.

U svijetu postoji oko 200 vrsta Aloe vere, ali samo četiri imaju ljekovita svojstva. To su: Aloe ferro, Aloe saponaria, Aloe arborensis i Aloe perrvi.

Osim što nas čisti otpada, sok aloe vere pomaže u regulaciji kiseline, te tako smanjuje rizik čireva i mnogih upala crijeva. Ova mesnata biljka sadrži aloin, te je zato i jak laksativ. Dok je iz soka od aloe odstranjen aloin, gel često sadrži ovaj laksativ.


Komentari