Četvrti dan Festivala tolerancije u znaku Levijevih knjiga

Projekcije devet izvrsnih filmova, promocija knjiga Prima Levija i diskusija o ratnom izvještavanju obilježili su četvrti dan 11. Festivala tolerancije

Jedna od najvećih svjetskih fotografskih zvijezda, Tony Vaccaro, koji je fotografirao brojne slavne osobe poput Sofije Loren, JF Kennedyja i Pabla Picassa, fotografsku karijeru započeo je u drugom svjetskom ratu. Arhivirao je impresivnu zbirku ratnih fotografija, između ostalog i iskrcavanje u Normandiji, i desetljećima ju držao daleko od javnosti. Dokumentarni film „Pod paljbom: neispričana priča o razvodniku Tonyju Vaccaru“ u produkciji HBO-a jučer je premijerno prikazan u kinu Tušakanac i govori o fascinantnom životu po mnogima najboljeg svjetskog ratnog fotografa.

Bila je to odlična uvertira u diskusiju „Ratno izvještavanje ili kako je lako manipulirati percepcijom javnosti“. Ima li istine bez fotografije? Koliko bi smo znali o Drugom svjetskom ratu da nema fotografija? O tome su govorili fotograf agencije Cropix Srđan Vrančić, HRT-ov ratni izvjestitelj Zoltan Kabok i medijski stručnjak Nedžad Haznadar uz moderiranje HRT-ove novinarke Jasmine Popović.

Čitanjem ulomaka iz najpoznatijeg svjetskog romana o holokaustu „Zar je to čovjek“ i knjige eseja „Utopljenici i spašeni“, još se jednom postavilo pitanje kako je moguće da se u povijesti događaju zločini poput Auschwitza. Autor ovih romana Primo Levi i sam je bio zatočenik ovog logora, kao i Branko Lustig koji je uz Vuka Perišića, Tvrtka Klarića, Seida Serdarevića i glumca Frana Maškovića, još jednom zagrebačkoj publici predstavio ova iznimna djela. Branko Lustig tom je prilikom istaknuo kako se Primo Levi ovim knjigama odužio svima koji nisu izašli iz logora. Dvorana Muller kina Europa bila je premala da primi sve koji su bili zainteresirani za promociju Levijevih knjiga održanu u suradnji s izdavačkom kućom Fraktura.

U kinu Europa gostovali su redateljica Claire Ferguson i producent Llion Roberts, a prikazana su dva njihova filma. Kratki film „ Živim od snova“ uveo je gledatelje u potresan dokumentarac „Odredište nepoznato“ koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Film je to koji spaja osobna svjedočanstva i arhivski materijal u dvanaest potresnih priča o holokaustu.

Filmski program upotpunili su filmovi „Chika, pas u getu“, dirljiv film o dječaku i psu, „Joeova violina“, nagrađivani film koji pokazuje snagu i moć glazbe u mračnim vremenima te filmovi „Tko će me sada voljeti?“ i „To je naša zemlja“.

Za vrhunski glazbeni doživljaj pobrinuli su se Valami Swing u zagrebačkom klubu Swanky Monkey Garden i svojim posebnim zvukom oduševili sve prisutne.

U srijedu ne propustite gostovanje oskarovca i Emmyjem nagrađenog Thomasa Lennona, redatelja dokumentarnog filma „Sveto“, u kojem se istražuje značenje molitve u svakodnevnom životu diljem svijeta u 19 sati u kinu Europa. Preporučujemo i okrugli stol u organizaciji s UNHCR-om  „Novi život, nova budućnost“ u 20:30 sati također u Tuškancu.

Više informacija na: www.festivaloftolerance.com/zagreb


Komentari