BUNDEVE SU KRALJICE JESENI: U Ivanić Gradu cijeli vikend je posvećen samo njima

wiki

Mjesec je kada bundeve rezbarimo, njhove raskošne cvjetove pohamo, a hladnim danima se grijemo krem juhicom  od ovog bucmastog povrća.

Ako još niste bili u Ivanić Gradu ili ako, pak, želite ponovo vidjeti ljepote ovog živopisnog gradića, treći vikend u listopadu pravo je vrijeme za to. Tamo se 15. i 16. ovog mjeseca održava izložbeno-prodajni sajam Bučijada.

Ova manifestacija razvila se od skromnog sajma buča, njenih proizvoda i prikaza tradicionalne pripreme bučnice u gastro spektakl posvećen bundevama. Sada svi ugostiteljski objekti s područja Grada pripremaju kreativne jelovnike od buča. U Ivanić Grad se, zahvaljujući Bučijadi, u dva dana uputi 20 tisuća ljudi. 

“Želja nam je da program Bučijade oplemenimo dodatnim sadržajima te ove godine po prvi puta imamo gastro pozornicu, koja će biti postavljena u centru Ivanić-Grada, na glavnom gradskom trgu”, govore organozatori

Na toj gastro pozornici će se održavati kulinarski show, koji se sastoji od 5 radionica, čiji su sudionici chefovi koji će pripremati razna jela od buče/bundeve/tikve te proizvoda OPG-a, koji sudjeluju na izložbenom dijelu Bučijade.

Pod budnom palicom Frane Ridjana, na Bučijadi kuhaju Mate Janković – Lidlov ambasador, Nastasja Chiara Petrić – Chiarin tanjurić, Branko Ognjenović – Majstor Kuhar te mladi chef Dino Pavanić koji radi u zagrebačkom restoranu Mano 2.

TERMINI RADIONICA:

Subota
12.00 – 12.45 – Mate Janković, Lidl ambasador
14.00 – 14.45 – Nastasja Chiara Petrić – Chiarin tanjurić (zdravi i originalni obroci za bebe i djecu)
16.00 – 16.30 – Branko Ognjenović, Majstor Kuhar

Nedjelja
12.00 – 12.45 – Dino Pavanić, Mano 2
14.00 – 14.45 – Dino Pavanić, Mano 2

Nekoliko redaka o Bučijadi

Bučijada se održava već dvanaestu godinu za redom te se promaknula kao najveselija i najposjećenija jesenska, tradicionalna, turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija.

U svojoj suštini to je sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem izlaže preko 200 izlagača , od čega je 25 izlagača bučinog ulja, 60 OPG-a i 11 EOPG-a.

Sajam bučinog ulja nezamjenjivi je dio Bučijade, a uključuje edukativne sadržaje i kušanje bučinog ulja proizvođača iz cijele Hrvatske. Za posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, organizirani su zabavni sadržaji: vožnja tradicijskom i buča kočijom, igraonice i radionice za najmlađe, kazališne predstave, izložbe, koncerti, promocije etno program s prikazom narodnih običaja te bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i gastro šatoru.

Kako do Ivanić Grada

Ovom prilikom iz Zagreba vozi turističko-izletnički vlak Bučko express” koji polazi u 9,20 sati iz Zagreba, a povratak je u 17,25 sati iz Ivanić-Grada. Cijene karata su i više nego prihvatljive, za povratnu karti morat ćete izdvojiti 25 kuna, za bicikil morate nadoplatiti 5 kuna, a djeca do 12 godina putuju besplatno. 

Iz bogatog programa koji je u prilogu izdvajamo: Otvorenje Parka skulptura i instalacija od buča predviđen je za petak, 14. listopada u 18,00 u Parku hrvatskih branitelja, a poslije je koncert benda Vatre.

Svečano otvorenje 12. Bučijade zakazano je u subotu u 11,00 sati, a u večernjim satima očekuje vas koncert Miroslava Škore. Cooking show se održava na gastro pozornici oba dana manifestacije. Kuma ovogodišnje Bučijade, glumica Jelena Miholjević, primit će lentu u nedjelju u 11,00 sati na glavnoj pozornici. Voditelj programa je Frano Ridjan. Počasni gost u nedjelju na promociji Haiku zbirke Bučijada 2014.-2016. je treći tajnik Veleposlanstva Japana zadužen za kulturu, g. Ryohei Nakajimae.

Komentari