BORBA PROTIV VIRUSA: Osnovne škole i vrtići u Zaprešiću će dobiti senzore za praćenje kvalitete unutarnjeg zraka

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Ilustracija

Sve zaprešićke osnovne škole i vrtići uskoro će dobiti senzore za praćenje kvalitete unutarnjeg zraka, čime će se, uz ostalo, prevenirati širenje bolesti covid-19, naveli su u ponedjeljak su iz Grada Zaprešića.

Uz 15 postojećih, postavit će se dodatnih 88 senzora čime će biti pokrivene sve učionice triju zaprešićkih osnovnih škola i sve sobe dječjih vrtića.

Djeca u njima provedu gotovo trećinu dana, a neki i više pa je izuzetno važno da kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima bude kontrolirana i kvalitetna, objasnio je Grad Zaprešić, jedini koji u okruženju ima takvo praćenje u školama i vrtićima.

Senzori kontinuirano prate količine CO2, visinu temperature te postotak vlage, a zvučno i na displeju signalizira porast vrijednosti CO2 iznad dozvoljenih razina te prikupljene podatke prikazuje kroz web i mobilnu aplikaciju. Time će se, uz ostalo, prevenirati širenje bolesti covid-19, naveo je Grad na mrežnoj stranici.

Postavljanje Smart Sense senzora dijelom sufinancira Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

CARNet će školama, u okviru projekta e-Škole koji je u tijeku, osigurati besplatnu aplikaciju za praćenje kvalitete zraka.

Komentari