AKCIJA ‘ZAVRTIMO OTPAD’: Inovacija samoborskog Komunalca (FOTO)

Facebook

Uobičajena praksa prikupljanja i selekcioniranja otpada može se poboljšati uz malo truda. Pokazali su to u samoborskom Komunalcu kada su 15. srpnja predstavili svoju inovaciju, bokseve za prikupljanje otpada s vrtuljkom za odvojeno prikupljanje korisnog otpada.

U akciji “Zavrtimo otpad” direktor Komunalca Ivica Karoglan i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec predstavili su potpuno novi proizvod za odvojeno prikupljanje otpada, koji funkcionira po principu vrtuljka. Riječ je o platformi na kojoj su postavljene četiri posude za odvajanje otpada (posude za papir, staklo, metalnu i plastičnu ambalažu), a koje će se nalaziti u žičanim boksevima uz standardni kontejner za ostali miješani komunalni otpad, s tim da će se boksevi moći zaključavati.

Prva dva takva boksa bit će postavljena u Gajevoj ulici u Bregani, a u ovom pilot projektu mogu se javiti predstavnici zgrada s područja Samobora ako žele da se postavi ispred ili unutar njihovih zgrada i na taj način selekcionirati otpad i smanjiti njegovu količinu, rekao je na predstavljanju direktor Komunalca Ivica Karoglan, pohvalivši tehničku službu i njezinog djelatnika Damira Hržića koji su proveli ideju u djelo.

Facebook
Facebook

Karoglan je dodao i kako je pri kraju prikupljanje sve potrebne dokumentacije za uređenje sortirnice i kompostane na Trebežu, koji će se prostirati na oko 1500 kvadratnih metara. Vrijednost tog projekta je oko 3 milijuna eura, a sredstva će se tražiti iz europskih fondova.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec istaknuo je važnost selekcioniranja otpada i dovršetka projekta sortirnice i kompostane na Trebežu, budući da se na taj način smanjuje količina miješanog komunalnog otpada koji će se odvoziti na odlagalište u Davoru, a prikupljeni koristan otpad moći se prodati. Sve to rezultirat će da građanima Samobora odvoz otpada neće poskupjeti, istaknuo je Stanec te pohvalio upravu i djelatnike Komunalca za postignuta poboljšanja u projektu Zavrtimo otpad.

Facebook
Facebook

Inače, anketni listići, kojima su prikupljani podaci o zainteresiranosti suvlasnika, dostavljeni su svim višestambenim zgradama, . Suvlasnici su sami odlučivali na koji način žele odvajati otpad, tako da će pojedine zgrade dobiti posude za papir, staklo, plastiku i metal, pojedine su se odlučile za vreće u bojama na stalku unutar svojih zgrada, a nekoliko njih inzistiralo je na odvojenom prikupljanju otpada ispred zgrada tražeći da prostor u kojem će biti posude bude zaključan. Upravo za potonje trgovačko društvo Komunalac izradilo je boks s vrtuljkom.

Facebook
Facebook

Izvor


Komentari