Zagrebačka katedrala sanira se iznutra, a kada prođe opasnost od virusa molit ćemo pod skelama

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Iako visinom nešto kraća nego smo je naviknuti vidjeti, zagrebačka katedrala, opet će biti mjesto okupljanja vjernika, kazao je mons. Ivan Hren za Hrvatski katolički radio.

“Čim prođe opasnost od koronavirusa, slavit će se misa u katedrali. Katedrala će biti otvorena. I kada se iznutra obnavljala, bila je u skelama. I pod skelama se može moliti”, kazao je.

Prilikom potresa koji je zadesio Zagreb, nije oštećen samo vanjski dio katedrale, šteta je nastala i unutra. Tako su sada u tijeku odvozi šute, a postavit će se skela u apsidi i na koru. No, ono što nije oštećeno, grob je Alojzija Stepinca i kao takav neće se premještati.

Dakako, svi kipovi unutar katedrale, očuvani su i privremeno pohranjeni u kapeli bl. Augustina Kažotića, koja trenutno ne služi kao ispovjedaonica.

“Kada prođe opasnost od koronavirusa, mislim da će centralna lađa već biti osigurana i nadsvođena fosnama. Ne vidim razlog zašto ne bismo slavili euharistiju u katedrali”, zaključio je.

Mons. Hren ne sumnja kako će toranj do daljnjega ostati ispred katedrale, a za promjenu izgleda tornjeva pobrinut će se tako što će se izraditi pokrivala na koja će se postaviti privremeni čelični križevi premazani zlatnom bojom za vozila.


Komentari