Zagrebačka katedrala otvara svoja vrata, ali za ‘ograničeno korištenje’! Doznaje se i kada

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

U potresu koji je 2020. pogodio Zagreb katedrala je podijelila sudbinu grada. Od tada je zatvorena za vjernike, a trenutno se na Kaptolu provodi kompleksna konstrukcijska obnova. Tempo radova ovisi pretežito od financija jer se radi o skupom projektu. Ovoga tjedna, Zagrebačka nadbiskupija, na svojoj web stranici, objavila je izvješće o oštećenjima, obavljenim radovima i planovima obnove katedrale kojeg su pripremili doc. dr. sc. Petra Gidak i izv. prof. dr. sc. Josip Atalić.

Nesigurna za korištenje

“Trenutno je Katedrala nesigurna za korištenje (prvenstveno s obzirom na raspucale tornjeve i brojne pukotine u svodovima), a ugrožen je i prostor oko Katedrale. U skladu s navedenim, u procesu je provedba urgentnih mjera s ciljem da se Katedrala dovede u kontrolirano stanje koje će omogućiti njeno ograničeno korištenje, ali i daljnje aktivnosti na njenoj cjelovitoj rekonstrukciji”, navodi se u izvješću.

Otkrili su i da na obnovi rade tvrtke Toding d.o.o., Studio Arhing d.o.o. te Foretić i sinovi d.o.o. pod vodstvom Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i da su konzultirani brojni stručnjaci iz svijeta.

Radovi kreću uskoro

“Zbog manjkavosti arhitektonskih podloga stručnjaci s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu napravili su detaljan digitalni snimak katedrale, a laboratorijske fizičko-kemijske analize kamena obavili su stručnjaci s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu”, otkrili su iz Zagrebačke nadbiskupije i naglasili da su nedavno izvršeni dodatni istražni radovi, kao i da je izrađen dokument ”Preliminarni elaborat ocjene postojećeg stanja”.

Manji urgentni projekti su u završnoj fazi, a u konačnici će se izraditi “Elaborat ocjene postojećeg stanja katedrale” i “Projekt statičke i dinamičke analize varijantnih rješenja konstrukcijske obnove katedrale”, čime će se sumirati sve aktivnosti na njoj.

Slijedom toga, u izvješću se najavljuje važna novost, a to je da će se ubrzo pristupiti radovima jer je u šest mjeseci završena većina projektne dokumentacije koja se sastoji od 21 dijela. Otkrili su i na čemu će prvo početi raditi.

Nabava materijala utječe na brzinu obnove

“Jedan od prvih radova će biti uklanjanje oštećene skele južnog tornja te postavljanje novih vanjskih i unutarnjih skela (podupornih i radnih) po cijeloj Katedrali (uključujući tornjeve). Nove skele će omogućiti radove na tornjevima (dodatna razgradnja oštećenih dijelova koristeći najsuvremenije metode), svodovima (uklanjanje nestabilnih dijelova i sanacija svodova), krovu (učvršćenje krova i uklanjanje oštećenih ukrasnih elemenata), apsidi (demontaža vitraja) i slično. Nažalost nova geopolitička situacija je donijela nove nedoumice, a već ima utjecaj na nabavu materijala odnosno pripremne radnje za izvedbu. Navedene urgentne mjere su tek početni korak sustavne konstrukcijske obnove Katedrale”, izvijestili su iz Zagrebačke nadbiskupije.

Projektni tim ne očekuje da će ovaj proces biti jednostavan, posebice pri dokazu nosivosti/uporabljivosti, čak i teorijski neoštećenoga (izvornoga) statičkog sistema.

“Treba istaknuti da je trenutačno stanje konstrukcije Katedrale loše (štoviše i opasno), a nosivost je grubo procijenjena na trećinu potrebne prema suvremenim propisima. Konstrukcijska je obnova Katedrala bila prijeko potrebna i prije potresa, a potres je potaknuo nužne procese u kojima se planira očuvati kulturnu baštinu i pripremiti Katedralu za izgledne buduće potrese”, zaključuju u izvješću o obnovi katedrale.

Jutarnji neslužbeno doznaje da bi za godinu dana svoja vrata mogla otvoriti za “ograničeno korištenje“.


Komentari