Zagrebačka Čistoća varala i naplaćivala vrtoglave cijene staračkom domu

FOTO: Facebook / Ilustracija

Zagrebački starački dom dokazao je kako im zagrebačka Čistoća nepravilno obračunava cijenu odvoza smeća. U devet mjeseci uzeli su im 120 tisuća kuna previše. Utvrdio je to nepravomoćnom presudom Općinski građanski sud u Zagrebu prihvativši tužbu Doma za starije osobe Trešnjevka protiv Podružnice Čistoća Zagrebačkog holdinga, piše Telegram.hr.

Sada Čistoća mora staračkom domu vratiti preplaćene iznose te im platiti i 12 tisuća kuna sudskih troškova zajedno s kamatama.

Kako je Čistoća morala naplaćivati smeće?

U Domu za starije Trešnjevka primijetili su sredinom 2016. godine dosta visoke račune za odvoz smeća. Nakon što su s Čistoćom krajem lipnja te godine sklopili novi ugovor, bili su uvjereni da će im se iznosi smanjiti budući da su prema Zakonu o socijalnoj skrbi imali pravo plaćati iznose kao i kućanstva. No to se nije dogodilo.

U tom trenutku već je na snazi bio cjenik koji je donijet u veljači 2015. te se prema njemu odvoz otpada obračunavao po cijeni od 0,09622 kuna po litri za spremnik od 1100 litara, odnosno 105,84 kune za spremnik. Dom ima ukupno 12 spremnika na dvije lokacije u Zagrebu. Ovaj cjenik potpisala je tadašnja zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek, budući da Milan Bandić, prema odluci suda, u to vrijeme nije smio obnašati dužnost gradonačelnika.

A kako je Čistoća zapravo naplaćivala smeće?

Unatoč tome, Čistoća je, tvrdeći da za Dom za starije osobe Trešnjevka još uvijek vrijedi cjenik iz rujna 2009. obračunavala toj gradskoj ustanovi odvoz po cijeni od 193,98 kuna za spremnik. Tako je već prvi račun 30. lipnja 2016. iznosio 14.559,96 kuna, odnosno preplaćeno je gotovo šest i pol tisuća kuna, primijetili su predstavnici staračkog doma. Proanalizirali su sve račune do kraja te 2016., te zaključili kako im je Čistoća nezakonito naplatila 99.400,67 kuna.

Nakon što su podnijeli prvu tužbu pratili su i dalje račune za smeće koji nisu padali, pa su i za napuhane račune u prva tri mjeseca 2017. godine dodatno tužili podružnicu Zagrebačkog holdinga.

Evo što je zaključio Općinski sud u Zagrebu

Općinski građanski sud u Zagrebu prihvatio je obje njihove tužbe te naložio Čistoći da staračkom domu vrati novac. Presuda je utemeljena upravo na obračunu iz Cjenika iz 2015. godine.

Zanimljivo je da je Čistoća i nakon što je dobila tužbu nastavila na isti način, dakle prema Cjeniku iz 2009., obračunavati uslugu odvoza smeća Domu za starije osobe Trešnjevka, dok dom sve do danas, plaća samo iznose prema Cjeniku iz 2015. godine.

“Ugovorena cijena odvoza otpada viša je od one koju je propisalo nadležno tijelo, odnosno Grad Zagreb i zato Čistoća mora vratiti preplaćni iznos”, zaključio je sud donoseći odluku u korist staračkog doma. Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti pravomoćna odluka u ovom slučaju. Ostaje i pitanje kome je sve na ovaj, nepravilan način, Čistoća obračunavala odvoz otpada.

Drugi Milan Bandić ponovno udara: Na zgradi Holdinga ostavio poruku koja će nasmijati mnoge


Komentari