Zagrebačka bolnica dobiva objedinjeni bolnički hitni prijem

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

U KBC-u Sestre milosrdnice u srijedu je svečano obilježen početak radova na rekonstrukciji i dogradnji objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP), vrijedan 53 milijuna kuna, čime će se poboljšati skrb o hitnim pacijentima, kojih se u toj bolnici zbrine 155.000 godišnje.

Projekt, čiji je završetak najavljen za jedanaest mjeseci, financira se u iznosi od 30 milijuna kuna bespovratnim sredstvima Europske unije,  iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je iz Državnog proračuna osigurana razlika potrebna za realizaciju projekta u iznosu od 22 milijuna kuna.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak naglasio je kako se posljednji puta u toj bolnici gradilo prije 35 godina.

Sadašnji kapaciteti hitnog prijema u Vinogradskoj bolnici, kojoj gravitira 300.000 stanovnika, nisu dostatni za pravovremeno i kvalitetno zbrinjavanje pacijenata s hitnim stanjima, a novi će prostor omogućiti objedinjavanje svih medicinskih djelatnosti što dosad nije bilo moguće, kazao je.

Tako su dosad u hitnom prijemu bile objedinjenje četiri djelatnosti – interna, neurologija, kirurgija bez traumatologije i psihijatrija, a u novom OHBP-u bit će i traumatologija, pedijatrija, oftamologija, otorinolaringologija, ginekologija i urologija.

Cijeli projekt OHBP-a u KBC-u Sestre milosrdnice počeo je 2013. godine, a iako je ugovor potpisan 2017. tek sada su se stekle financijske mogućnosti da on bude u cijelosti realiziran, rečeno je.

Osim OHBP-a, idućih mjeseci adaptirat će se i dio prostora Kliničkog zavoda za kemiju, ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna, koji je posljednji puta uređivan 1953. godine. Uz uređenje prostora, bit će nabavljena modrena analitička opremate stvoreni uvjeti za znanstveno-istraživački rad.

Oba projekta važni su za Zagreb i Zagrebačku županiju, ali i cijelu Hrvatsku.


Komentari