Zagrebačka Arena je spremna za prihvat oboljelih od koronavirusa, no imaju li ostali gradovi takve kapacitete? Evo što kažu

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Zagrebačka Arena ponovo se pretvorila u bolnicu za Covid pacijente. Nakon što je došlo do pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj te je skočio broj zaraženih koronavirusom, posebno u Zagrebu, bolnički kapaciteti svakim danom sve više su popunjeni, pa je donesena odluka da se Arenu pretvori u bolnicu, gdje bi se trebali liječiti pacijenti s blažom i srednje teškom kliničkom slikom.

No, situacija nije baš najbolja niti u drugim većim gradovima diljem zemlje. Stoga smo upitali kakva je situacija u velikim gradovima, točnije u Osijeku, Rijeci i Splitu te hoće li i oni kao Zagreb proširivati bolničke kapacitete.

U Rijeci se priprema Dvorana Mladosti

Iz Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije kazali su nam kako je “započeo s pripremama detaljnih i specifičnih postupaka koordinacije djelovanja sustava civilne zaštite u cilju uspostave dodatnih, tercijarnih kapaciteta za prihvat oboljelih od koronavirusa, s blagom kliničkom slikom”.

U dogovoru s Civilnom zaštitom Grada Rijeke, na raspolaganju je sportska dvorana, Dvorana mladosti u Rijeci, kao i proljetos na početku epidemije bolesti COVID-19, kazali su nam.

U Osijeku za sada nema potrebe za širenjem

U Osijeku pak su nam kazali kako su bolnički kapaciteti za sada dostatni, no pojasnili su nam i da postoji mogućnost širenja, ukoliko bude potrebe.

“Bolnički kapaciteti KBC-a Osijek su trenutno dostatni jer je tijekom proteklih nekoliko dana učinjeno proširenje Respiracijskog centra. Unutar kruga bolnice postoji mogućnost i za dodatno širenje kapaciteta, pa za sada nema potrebe za aktivacijom prostora izvan zdravstvenog sustava”.

Kakva je situacija u Splitu nismo uspjeli doznati, a njihov ćemo odgovor objaviti kada nam ga dostave.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je danas potvrđeno 1413 novozaraženih osoba, a čak 18 osoba je preminulo. U samoizolaciji je trenutno 27720 osoba.


Komentari