Zagreb ponovo na tronu! Od svih kontinentalnih županija, turisti najviše posjećuju naš grad

Pixabay

U gotovo svih 14 hrvatskih kontinentalnih županija, uključujući i Grad Zagreb, u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeni su porasti turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no i dalje je njihov udjel u ukupnom fizičkom turističkom prometu nizak, a kada se izuzme Grad Zagreb još i niži.

Prema analizi podataka iz eVisitora, objavljenih na web stranicama Hrvatske turističke zajednice (HTZ), udjel svih 14 kontinentalnih županija, uključujući i Grad Zagreb, u ukupnih 18,8 milijuna dolazaka turista (ili 4,5 posto više nego lani) u prvih devet mjeseci ove godine je 11,1 posto, a u ukupnih 103 milijuna noćenja (ili 2 posto više) 4 posto.

Kada se izuzme Grad Zagreb, onda je udjel 13 kontinentalnih županija u ukupnim dolascima turista još manji, tek pet posto, a u ukupnim noćenjima i manji, dva posto. Ti udjeli su manje-više slični godinama, pa, ma koliko turizam jačao na kontinentu, a raste zadnjih nekoliko godina u svim županijama, ipak sedam jadranskih županija, gdje se također bilježe svake godine porasti prometa, drže čvrsto svoje pozicije i nose većinu hrvatskog turizma.

Podaci za devet mjeseci ove godine pokazuju sliku koja se također ne mijenja godinama, a to je da je u Zagrebu ukupno turista i noćenja bilo više nego u svih ostalih 13 kontinentalnih županija, odnosno turista je došlo 1,1 milijun ili 2,7 posto više nego lani, a noćenja je bilo gotovo dva milijuna ili 4,2 posto više.

Nakon Zagreba, tradicionalno najposjećenija i kontinentalna županija s najviše noćenja je Karlovačka s 328 tisuća turista ili 2,4 posto više, te sa 576 tisuća noćenja ili 1,2 posto više nego u lanjskih devet mjeseci. Krapinsko-zagorska županija je na trećem mjestu sa 137,1 tisućom turista ili 12,4 posto više te sa 287,8 tisuća noćenja ili 8,1 posto više, dok je četvrta Zagrebačka županija sa 110,1 tisućom turista i 182 tisuće noćenja, što su porasti od 14,7 i 14 posto.


Komentari