Zadnji je dan plaćenog štrajka: Učitelji tvrde da će im se u tom slučaju morati isplaćivati prekovremeni

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Danas je 26. dan štrajka u školama. Nastave nema u Bjelovarsko-bilogorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Sindikati koji su u srijedu nakon ponude Vlade, koju su ocijenili neprihvatljivom, prekinuli pregovore, kraju privode izjašnjavanje članstva o ponudi Vlade, a koju su na stol dobili prošloga tjedna, 5. studenog.

Nastavnici se javno očituju kako štrajk neće biti prekinut, nego će krenuti još žešće – generalni, a ne cirkularni štrajk.

Danas je posljednji dan štrajka koji će učiteljima i nastavnicima biti i plaćen. “Svaki dan u štrajku, nakon ponude Vlade, je trošak u koji više ne treba ulagati”, kazao je jučer ministar rada Josip Aladrović.

Jutarnji list piše da svaki dan štrajka po osobi košta oko 315 kuna.

Po svojim Facebook grupama, može se vidjeti kako učitelji neće odustati i da će samo nekolicinu njih ova ministrova odluka uspjeti zaustaviti.

Prenosimo neke od komentara vezano uz nastavak štrajka bez plaćanja:

“Zašto trebaju nadoknade ako štrajk neće biti plaćen?”, pita se jedna učiteljica.

“Ako ne plaćaju, onda te dane ne moramo ni dolazit’ u školu?”, pita se pak druga. Učitelji su, iako su bili u štrajku, redovno dolazili  na svoja radna mjesta.

“Platit će tarifu za prekovremene kada budemo nadoknađivali. Još bolje.”, zaključuje jedan profesor.

“U tom slučaju nadoknada se mora platiti kao prekovremeni rad…..PREKOVREMENI”, oštro je komentirala jedna učiteljica, koja ukazuje na nedostatak ovakvog načina ministrova postupanja.

Prosvjetari vladajućima i ministru Aladroviću žele ukazati na to da neplaćanjem dana u štrajku neće postići ništa – njihov otpor je još jači, a njima će ti dani biti plaćeni kada ih odrade, i to kao prekovremeni.


Komentari