Zabrinjavajuće statistike: 30 posto odgojitelja procjenjuje da se djeca agresivno i nasilno ponašaju

Pixabay

Gotovo 30 posto odgojitelja procjenjuje da se djeca u njihovoj odgojnoj skupini agresivno i nasilno ponašaju nekoliko puta tjedno, dok njih 19 posto izvještava o takvom ponašanju nekoliko puta dnevno, pokazuje istraživanje koje je proveo Centar Luka Ritz, piše Jutarnji list.

Udaranje i guranje najzastupljeniji su oblici konfliktnih interakcija u odgojnim skupinama, pokazuje istraživanje provedeno uz suradnju stručnjaka Sveučilišta u Zagrebu na uzorku od 786 odgojitelja zaposlenih u zagrebačkim predškolskim ustanovama.

Po procjeni odgojitelja, prosječno dvoje djece ima sklonost agresivnom ili nasilnom ponašanju prema drugoj djeci, dok prosječno četvero djece u odgojnoj skupini doživljava agresivna i nasilna ponašanja vršnjaka.

Rezultati istraživanja odnose se na pojavu svih konfliktnih interakcija djece, od kojih se veliki dio odnosi na ponašanja koja su sastavni dio razvojne faze djeteta, rečeno je na stručnom skupu “Ne budi zločest – Agresivno ponašanje djece predškolske dobi” u povodu Međunarodnog dana nenasilja.

Odgojitelji odnose s roditeljima vide kao najveći izvor stresa na poslu, kao i problematična ponašanja djece, a čak 95 posto odgojitelja svoj posao smatra stresnim. U pogledu dostupnosti stručne podrške na poslu, 56 posto ih navodi kako im je kontinuirano dostupna.


Također, 74 posto odgojitelja navodi kako se u ustanovi u kojoj rade provode preventivni programi usmjereni djeci, a 54 posto kaže da se ne provode edukacije za roditelje radi informiranja i prepoznavanja agresivnih i nasilnih ponašanja djece predškolske dobi.

Komentari

loading...