Zabrinjavaćuji podaci: Samo 40 posto voda u EU u dobrom stanju

Ilustracija: PIxabay

Svake se godine na isti datum, koji je utvrđen na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Rio de Janeiru 1992. goodine, posvećuje jedan dan za isticanje životne važnosti vodnih resursa, odnosno njezine nezamijenjivosti.

U Hrvatskim vodama ističu kako je ove godine 22. ožujka, odnosno Svjetski dan voda, važniji dan od prethodnih anualnih obilježavanja zato što se ove godine vodi posvjećuje posebna pozornost kao osnovnom ljudskom pravu.

“Marginalizirane skupine: žene, djeca, izbjeglice, autohtoni narodi, osobe s invaliditetom i mnogi drugi, često budu zanemareni, a ponekad se suočavaju i s diskriminacijom dok pokušavaju pristupiti svježoj vodi koja im je prijeko potrebna”, kažu u Hrvatskim vodama.

Hrvatska može biti sretna zemlja zato što je jedna od vodom najbogatijih država u Europi i svijetu.

“Izvještaj o stanju voda pokazuje kako je samo 40 posto voda u Europskoj uniji u dobrom stanju i svaka daljnja izgradnja hidroelektrana dodatno ih narušava. Hidropotencijali su već dovoljno iskorišteni i treba se okrenuti drugim obnovljivim izvorima energije, kao i optimizaciji postojećeg sustava bez narušavanja rijeka i vodnih ekosustava. Pri tome je važno naglasiti kako hidroelektrane nisu zeleni izvor energije, stoga se ne treba poticati izgradnju novih hidroenergetskih sustava na našim rijekama”, poručila je u povodu Svjetskog dana voda Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije, a prenosi N1.


Komentari