ZABORAVITE SVE ŠTO STE ZNALI O FRIZERIMA! Kreće šokantan program Blaženke Divjak

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Frizerska je struka jedna od onih za koju na tržištu rada postoji veliko zanimanje, no čini se da je obrazovni sustav odlučio zakomplicirati stvari na tom polju. Naime, nakon završene osnovne škole, osmoškolci će dobiti opciju školovanja za frizere u trajanju od četiri godine, što je zapravo velika promjena s obzirom na to da su je dosad frizerska škola trajala tri godine.

No, iz Ministarstva obrazovanja tvrde kako je cilj te mjere unapređenje programa i profesionalni razvoj struke. Uz aktualni trogodišnji program, od jeseni u škole ulazi dualni model obrazovanja. Riječ je o eksperimentu koji će se provoditi u školama u Dubrovniku, Varaždinu, Karlovcu, Splitu, Virovitici i Bujama, koje će se ravnati po novom strukovnom kurikulumu izrađenom u dogovoru s poslodavcima. Ono što se, međutim, u priči nazire kao nelogičnost jest da će oni koji budu pohađali četverogodišnji program biti u zaostatku s praksom. Manjak praktične nastave zato neće imati učenici trogodišnjih škola koje u tom razdoblju na praksu potroše 2600 sati, za razliku od onih koji će ići u četverogodišnje škole s praksom od 2369 sati.

Učenici u frizerskim školama koji krenu na školovanje od četiri godine imat će i gotovo dvostruko više općeobrazovnog dijela. Drugim riječima, frizeri će, primjerice, učiti hrvatski jezik jednako kao i djeca koja pohađaju gimnaziju, a isto je i s matematikom, pa će tako frizeri učiti potencijalne korijene, kompleksne brojeve ili pak jednadžbe. Što se točno time dobiva, nije poznato, no jedno je sigurno – ova ”reforma” teško da će naići na odobravanje među frizerskom strukom.


Komentari