ZA ZAGREBAČKO PODRUČJE UPALJEN METEOALARM: Civilna zaštita upozorava kako se zaštititi od vrućina

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prvi toplinski val stigao je u Hrvatsku. Temperature iznad 30 stupnjeva mjerit će se i u utorak, a vrućine bi mogle potrajati. Za zagrebačko područje u ponedjeljak je upaljen žuti meteoalarm.

“Vrijedi od 20.06.2022 20:00:00 do 20.06.2022 23:59:59. Mjestimice su mogući grmljavinski pljuskovi. Vjerojatnost grmljavine > 60 %. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, upozoravaju iz DHMZ-a.

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom. Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova, upozoravaju.

Između ostaloga, savjetuje se:

– rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
– piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
– izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
– nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
– rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
– isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
– izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
– ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
– redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
– ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine koji je izradila radna skupina Ministarstva zdravstva uključuje korisne savjete i preporuke kojima se navedeni štetni učinci vrućina na zdravlje mogu spriječiti ili barem ublažiti. Osim toga, protokol definira postupke potrebne za pripravnost i djelovanje na nacionalnoj i lokalnoj razini u slučaju opasnosti od toplinskog vala.

Više informacija potražite na stranicama Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Upozorenja o toplinskim valovima pratite na stranicama DHMZ-a, zaključuju.

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

Komentari