‘ZA TO CIJELO VRIJEME UMIRU DJECA’ Roditelji njegovatelji odgovorili premijeru: ‘Novu odluku provedite do prvog travnja’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nakon današnje sjednice predsjedništva HDZ-a predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je preokret po pitanju roditelja njegovatelja. Rekao je kako je obavio konzultacije s  ministrom rada i socijalne skrbi Piletićem da se poveća naknada za roditelje njegovatelje i da se definira period od deset mjeseci nakon smrti djeteta u kojem bi roditelji njegovatelji primali punu naknadu.

IPAK SE SMILOVAO! Plenković: Roditelji njegovatelji dobivat će naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta

“Naknada će biti puna 10 mjeseci, a ministar Piletić je dobio zadatak da se to napravi što ranije”, rekao je Plenković.

Suzana Rešetar iz udruge Sjena prokomentirala nam je ovu iznenadnu promjenu u raspoloženju vladajućih po pitanju roditelja njegovatelja i novu najavu premijera Andreja Plenkovića.

‘NEŠ TI, UMRLO IM DIJETE, ODMAH NA BIRO!’ Glumica iznenadila žestokom objavom: ‘Dosta je bilo ležanja!’

“Moram priznati da sam ostala zatečena izjavom premijera i s rečenicom da je naloženo ministru Piletiću da taj zakon ide u izmjene i to vrlo skoro. Mi ne znamo koliko je to vrlo skoro. To je vrlo neodređeno. Može biti tjedan dana, a može biti i dva, tri, šest, godinu pa i pet godina kako smo imali priliku doživjeti od 2017. Za to cijelo vrijeme umiru djeca, a njihovi su roditelji poslani na biro gdje primaju naknade od 280 eura”, poručila je.

Kaže i kako ne zna što se to dogodilo u tri dana te ističe kako je u cijelo priči najvažnija stvar humanost.

TUGA U SABORU! Roditelji njegovatelji nisu dobili naknadu koju su tražili od vladajućih

“Ja se nadam da će se iz ovog svega izbaciti svako politikanstvo i da će doći na djelo humanost. Ovo pitanje nije uopće za politiziranje. To je nešto što je ljudski i  humanost kod osobe koja ima alate u rukama da odluči. To je nešto što bi moglo biti već od 1.4.2023. da se spasi to što se da spasit da od ove trakavice koja je nastala. Ne vidim što se tu za nas od petka promijenilo na bolje osim što je premijer dao obećanje da će se to riješiti”, istaknula je Rešetar.

Smatra kako se to pitanje može administrativno riješiti i u kratkom roku do prvog travnja.

“Premijer tu ima silne otvorene mogućnosti. On može već sutra potpisati nekakvu uredbu da se to pitanje, da se roditeljima omogući korištenje te naknade još deset mjeseci u visini koju su oni dogovorili. Ne vidim da tu ima neke prepreke. Kad će se riješit. To je pitanje svih pitanja. Mi smo isto pitanje imali kada je ministrica Murganić rekla da će se to pitanje riješit i da zakon ide u hitnu proceduru. Taj zakon se pisao pet godina”, poručuje predsjednica udruge Sjena.

Jako su ju, kaže, pogodile premijerove riječi kako je oporba u službi jedne udruge jer je pretpostavila da je mislio na udrugu Sjena.

“Poručujem, kako samom premijeru tako i svim političarima, da shvate da oni svi moraju biti u službi i djece s teškoćama i djece bez teškoća i osobama s invaliditetom i osobama bez invaliditeta, u službi svih građana”, zaključila je Suzana Rešetar.


Komentari