Za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama osigurano osam milijuna kuna potpora

Screenshot/Twitter/Horvat,Darko

Ministarstvo kulture i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u utorak su predstavili rezultate javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u 2019. godini, za što je osigurano ukupno osam milijuna kuna.

Od 253 pristigle prijave na natječaj, odabrano je 127 projekata.

Natječaj je trajao od početka lipnja do početka srpnja ove godine, a bio je otvoren za gospodarske subjekte u području izvedbenih i vizualnih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske te audiovizualne djelatnosti.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ocijenila je kako ukupni iznos nije velik, ali je značajan za one koji će ga podijeliti.

„Apsolutni iznos nije tako velik, ali kad pogledate doprinos svakoj od tih tvrtki, umjetničkoj organizaciji ili obrtu, on im omogućuje komplementarno financiranje upravo onoga što do sada nisu mogli nigdje financirati”, rekla je Obuljen Koržinek napominjući kako im među ostalim omogućuje financiranje zapošljavanja, promocije, distribucije, oglašavanja i ulaganja u prostore.

Kazala je kako je poduzetnicima u kreativnoj industriji teško doći do izvora financiranja. Rekla je da je u okviru novog programa EU u sljedećem financijskom razdoblju Kreativne Europe osmišljen poseban garancijski mehanizam koji će omogućiti bankama u državama članicama da daju kredite kulturnim i kreativnim industrijama i preuzmu na sebe marginu rizika koju u nekim drugim industrijama preuzimaju banke.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je najavio natječaj kojim bi se iznos bespovratnih sredstava, danas iz državnog proračuna u iznosu od osam milijuna kuna, pretvorio u 50 milijuna kuna isključivo iz europskih fondova.

Kazao je kako je u završnoj fazi pripreme natječaja s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Markom Pavićem te kako se nada da će biti raspisan početkom sljedeće godine.

Na pitanje novinara može li Hrvatska profitirati od kreativne industrije, Horvat je rekao kako neke industrije u Hrvatskoj treba napustiti, jer su niskodohodovne i stvaraju perspektivu gospodarskom rastu.

„Nekim industrijama poput kreativnih…moramo odškrinuti vrata i pustiti ih na prostor Hrvatske, stvorit im kroz zakonodavni okvir perspektivu rasta i ‘zaraziti’ naše mlade ljude”, rekao je Horvat.

Napomenuo je kako je uz pomoć ovog natječaja zaposleno 27 osoba u sklopu 53 odobrene potpore za aktivnost zapošljavanje i uključivanje vanjskih suradnika u poslovne procese. Odobreno je 80 posto potpora za otvaranje i opremanje prostora te nabavu specificirane opreme, 51 potpora za promidžbu i 11 potpora distribucije, 6 potpora za jačanje poslovnih kapaciteta.


Komentari