Za gradonačelničku fotelju u Beogradu bori se dugogodišnji Tomaševićev prijatelj! Pored aktivizma, zajednička im je još jedna stvar

Foto: Facebook

Ove nedjelje Srbija bira predsjednika, parlament i vlast u Beogradu. U utrci za fotelju gradonačelnika srpske metropole je Dobrica Veselinovć, jedan od osnivača pokreta Ne davimo Beograd. Riječ je lokalnom pokretu koji se na ovim izborima udružio s organizacijom Ekološki ustanak i platformom Akcija u veliku zelenu-lijevu koaliciju.

Ekološki aktivist iz Srbije

Prije nego što je ušao u politiku, Veselinović je radio sveučilišnom radiju te koordinirao različite projekte iz područja mirovnog i ekološkog aktivizma. 2016. godine, nakon prosvjeda protiv rušenja u naselju Savamala, započinje njegov politički angažman.

“Ja sam Dobrica i tu sam da budem dobar gradonačelnik svima”,  tako je Veselinović u veljači najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika.

“Naše akcije za Beograd traju dugo. Uskoro će biti sedam godina kada smo se okupili kao mala grupa. Sada nas ima tisuće i bi će nas još više. Ne smijemo dozvoliti da oni koji sada upravljaju nastave da uništavaju grad. Moramo pobijediti jer Beograd ne smije biti  najzagađeniji grad” rekao je tada.

‘Prvu bijelu košulju Tomaševiću sam ja kupio’

Ako vas ove riječi podsjećaju na prvog čovjeka Zagreba, niste nimalo u krivu. Tomislava Tomaševića i Dobricu Veselinovića, pored istog političkog opredijeljena, veže dugogodišnje prijateljstvo. Prema pisanjima srpskih medija, zajedničko im je jest da su jedva “pristajali da obuku sako, odijelo i kravatu kao simbole okoštale birokracije”.

“Možda je ovo zanimljivo. Prvu bijelu košulju Tomaševiću sam ja kupio. Odnosno zajedno smo bili kad je kupio u Torinu 2016. godine. Šalili smo se na tu temu kako nema bijelu košulju, a mora imati makar jednu. Eto, sad nosi bijele košulje svaki dan. To ima veze sa tim koju vrstu institucije reprezentirate”, pojasnio je lider srpskog pokreta u intervjuu za Nedjeljnik u listopadu prošle godine.

Veselinović je Tomaševića podržao u utrci za zagrebačkog gradonačelnika, a on mu je sada uzvratio istom mjerom:

Moramo priželjkuje uspjeh kao Možemo

Veselinović je imao i sličnu kampanju kao i zagrebački gradonačelnik. Interakcija s biračima, njegov je glavni adut, a koliko je bila uspješna doznat ćemo ubrzo. Baš kao što se Tomašević borio protiv pokojnog Milana Bandića, Veselinović je orijentiran na svrgavanje Aleksandra Vučića i njegovih suradnika. Vlast u Beogradu u intervjuu za tportal nazvao je “kriminalnom”. Zalaže se za bolji promet, čišći grad, besplatno i kvalitetno obrazovanje, a usporedbe Moramo s Možemo mu imponiraju.

“Jednako kao i naši prijatelji iz Zagreba, želimo politiku u kojoj se građani pitaju i donose odluke o pitanjima koja se tiču toga kako imati i kvalitetniji i bolji život u zajednici. Nadam se da ćemo ostvariti uspjeh kao i Možemo i biti dio promjena u regiji, ali i širom svijeta, koje su krenule prethodnih godina”, poručio je Dobrica Veselinović.

Komentari