‘Za 30 posto objekata bilo bi bolje da se sruše i zamijene boljima’, govori poznati zagrebački arhitekt

Foto: Ana Korenić/Ilustracija

Arhitekt Otto Barić komentirao je proces obnove Zagreba i Banovine nakon snažnih potresa.

Rekao je za N1 kako od “prve tranše sredstava koje će Hrvatska dobiti iz Fonda solidarnosti Europske unije Zagrepčani neće imati prevelike koristi”.

Smatra da komunikacija Grada i Vlade RH prema građanima nije dobra te da su ljudi u potpunosti zbunjeni.

“Nedostaje čitav niz koraka od kojih nijedan nije pokrenut, osim što nam je Europa dala sredstva. Sve što je trebalo raditi zadnjih 10 mjeseci se nije napravilo, niti se počelo s time nažalost”, rekao je Barić.

Misli kako je potres koji je pogodio Petrinju dodatno nanio nove štete i u Zagrebu.

“Treba jasno i glasno reći, svi objekti, oko 90 posto objekata u Donjem gradu su na neki način dobili oštećenja. To su mikropukotine, a u te mikropukotine potom ulazi kiša, vlaga, mraz kada padnu temperature. Sve to dodatno oslabljuje sve te elemente”, objasnio je Barić.

Objasnio je i kako treba donijeti odluku što se čuva.

“A što mi stvarno čuvamo? Ambijent, fasadu, zidane volte koje su građene prije 120 godina, zabate, dimnjake? Ta naša nesretna prebirokatiziranost dovodi nas u situaciju da ćemo sljedeći potres vrlo vjerojatno dočekati s istom situacijom kao sada.

Dodao je i kako “od nesakralnih objekata ima sigurno 30 posto koji su oštećeni i za koje bi bilo puno bolje, jednostavnije i efikasnije srušiti i zamijeniti boljim”.

“Kad živimo u gradu moramo biti sigurni da je taj grad siguran za nas”, izjavio je.


Komentari