YouTube najavio borbu protiv govora mržnje i nasilja: Nova pravila mogla bi uzrujati zagovornike slobode govora

Pixabay

YouTube je objavio da će ukloniti sav sadržaj koji poriče Holokaust i ostale ”dokumentirane nasilne događaje”, prenosi HRT.

To je prvi korak prema sprječavanju promoviranja govora mržnje i nasilja, koji se sve češće nalazi na Youtubeu, zbog čega je tvrtka često bila krizitirana. 

Najavili su da će ukloniti snimke koje veličaju nacističku ideologiju i promoviraju skupine koje vjeruju u svoju nadmoć nad drugima. Uz to, uklonit će se profili autora videa koji se više puta usprotive novoj politici YouTubea, čak i ako je izravno ne prekrše.

YouTube je putem bloga razjasnio da bi nova pravila mogla utjecati i na one korisnike koji pretražuju takav sadržaj s ciljem da “nauče prepoznati mržnju te da se bore protiv nje”.

Nova pravila koje donosi Youtube mogla bi uzrujati zagovornike slobode govora koji tvrde da se govor mržnje ne bi trebao cenzurirati.


Jonathan Greenlatt, čelnik Antidifamacijske lige koja se bori protiv antisemitizma, rekao je da je ta organizacija apelirala na YouTube da promijeni pravila.

”Iako je ovo važan korak unaprijed, on nije dovoljan i nužno je uvesti još novih promjena na YouTubeu i drugim tehnološkim kompanijama kako bi se na odgovarajući način borile protiv mržnje i ekstremizma”, zaključio je Greenlatt.

Komentari