VRIJEME VISOKIH TEMPERATURA: Ni na trenutak ne ostavljajte djecu i kućne ljubimce u autu! Samo prošle godine Hrvatsku su potresle dvije stravične smrti djece

Autosjedalice ilustracija (Foto: Guliverimage)

Dolaskom ljeta temperature su sve veće i koliko god nekome besmisleno izgledalo, uvijek i iznova valja upozoriti na problem ostavljanja djece i ljubimaca u pregrijanim automobilima.

Automobil čak i parkiran u hladu, u vrlo kratkom roku, na visokim temperaturama postaje pregrijana pećnica.

Iako svatko od nas vjerojatno pomisli kako se njemu to ne može dogoditi, postoje ozbiljni razlozi zbog kojih bi to trebali stalno imati na umu.

Svakodnevno smo izloženi stresnim situacijama i vrlo često, neke stvari obavljamo na autopilotu, potpuno nesvjesni da smo uopće neke radnje i obavili. Neispavanost, turbulentan dan na poslu, pogotovo ako se roditelji ili skrbnici izmjenjuju prilikom ostavljanja djeteta u vrtiću, može dovesti do kobnih posljedica.

Što se događa u tijelu

Prilikom boravka u zatvorenom automobilu pri visokim temperaturama, podiže se temperatura tijela i dolazi do toplotnog udara. Posljedično, organizam može doći u teško stanje, a u velikom broju slučajeva dolazi do smrti.

Čak i ako svjesno ostavljate dijete ili ljubimce u autu, a oslanjate se na otvoren prozor, morate imati na umu da se temperatura kod djece diže čak tri do pet puta brže nego li je to kod odrasle osobe.

Iz udruge Roda navode kako pri vanjskoj temperaturi od samo 26°C, temperatura u automobilu može dostići 32°C u samo 10 minuta. Za 30 minuta, temperatura u parkiranom automobilu će biti 45°C.

Kada su vani temperature više, temperatura u parkiranom automobilu može dostići 50°C u samo nekoliko minuta.

Znakovi toplinskog udara

Kod toplinskog udara pojavljuje se visoka temperatura, iznad 39, bez znakova znojenja. Koža postaje vruća, suha i crvena, javlja se ubrzani puls. Osobe koje su pogođene toplinskim udarom postaju zbunjene, može doći do glavobolje i povraćanja, kao i ubrzanog, plitkog disanja te  nesvjestice.

Što učiniti ako prepoznate toplotni udar

Ukoliko se utvrdi toplotni udar, potrebno je nazvati hitnu pomoć. Do dolaska ekipe na teren treba se sniziti temperatura tijela na način da se dijete razodjene i unese u hladnu prostoriju, a ukoliko to nije moguće, potrebno je naći što bliži hlad.

Treba namočiti tkaninu kao što je majica ili pak ručnik te namočiti u hladnu vodu i hladiti tijelo.

Kako prevenirati zaboravljanje djeteta u automobilu

Djeca nikako ne smiju ostati sama u automobilu niti se igrati u njemu, tako da je potrebno maknuti ključeve automobila izvan dohvata djece.

Preporuka je da u ljetnim mjesecima, torbu ostavljate na stražnjem sjedištu kako bi bili sigurni da dijete nije u autu. Dobar primjer je i korištenje velike igračke koju bi držali u autosjedalici kada dijete nije u autu, dok bi ju za djetetovog boravka u automobilu trebali prebaciti na prednje sjedalo kako bi imali na umu da je dijete iza.

Vozi li netko drugi vaše dijete u automobilu, najbolje je telefonskim pozivom provjeriti je li primjerice dijete ostavljeno u vrtiću.

Tragedije koje su potresle Hrvatsku i regiju

Prošle je godine Hrvatsku javnost zatekla pretužna vijest o četverogodišnjem djetetu iz Knina kojeg je otac ostavio u automobilu i otišao na posao. Užasna tragedija dogodila se jer je dijete vjerojatno zaspalo na putu do vrtića, a otac je nehotice otišao na posao. Dijete je umrlo od posljedica toplotnog udara.

Također prošle godine, velika se tragedija dogodila u mjestu Donja Piskavica kod Banja Luke kada je četverogodišnja djevojčica igrajući se ušla u automobil koji je bio otključan i parkiran na dvorištu. Majka je uspavljivala mlađe dijete i mislila je da je djevojčica kod bake i djeda u obližnjoj kući, ali kad ju je krenula tražiti ondje je nije našla. Nažalost, pronašla ju je u vrelom automobilu, bez znakova života.

U Rovinju je u srpnju 2019. otac ostavio u autu četverogodišnju kćer. Nije ju htio buditi, a on je otišao u ispomoć u svoj frizerski salon. Djevojčica je preminula od dehidracije i toplinskog udara.

Samo u Americi je od početka 90-ih do danas umrlo više od tisuću djece koja su ostavljena u automobilima na velikim vrućinama.

Komentari