Vole ‘bijelo’, ali i nešto jače droge: Kanalizacija otkrila čime se drogiraju Zagrepčani

Ilustracija

Znanstvenici sa Sveučilišta u Salamanci u Španjolskoj godinama su istraživali kanalizacije koje koristi oko 60 milijuna ljudi kako bi pronašli tragove droga. Tražili su  tragove kokaina, metamfetamina, amfetamina i MDMA te napravili kartu zastupljenosti droga prema gradovima.

U istraživanje je uključen i Zagreb kao i gradovi iz susjedstva Beograd, Sarajevo i Ljubljanu. Kada je u pitanju količina konzumacije droga, Zagreb i Beograd prate europski trend. U ta dva grada, ako i u Ljubljani, najpopularniji je kokain, dok u Sarajevu najviše troše amfetamine.

Foto: wileyonlinelibrary.com

Zagreb je uključen u istraživanje svih sedam godina i upravo u njemu je od svih gradova u regiji zabilježen najveći porast upotrebe kokaina na području bivše Jugoslavije. Osim kokaina, Zagreb voli i MDMA koji je druga najzastupljenija droga.

Foto: wileyonlinelibrary.com

Amfetaminski su u periodu od 2011. do 2013. bili u padu, a od 2014. do 2017. nije uočen nikakav trend. MDMA ima obrnuto kretanje, u prvom periodu zabilježen je porast uporabe u Zagrebu, a od 2014. do 2017. nije došlo do promjene trendova. Metamfetamin je potpuno nezanimljiv u hrvatskoj metropoli.

Znanstvenici počeli su s istraživanjem otpadnih voda 2011. godine, a kako bi dobili što realniju sliku nisu koristili podatke prikupljene u vrijeme praznika kada koristi više narkotika.

Foto: wileyonlinelibrary.com

U ukupnoj upotrebi droga prednjače gradovi poput Antwerpena, Amsterdama, Züricha, Londona i Barcelone, dok su gradovi u Grčkoj, Portugalu, Finskoj, Poljskoj i Švedskoj imali najnižu stopu ostataka droge u otpadnim vodama.

Znanstvenici su pokušali dobiti i podatke o korištenju kanabisa, ali ispostavilo se da je teško identificirati THC u otpadnim vodama.


Komentari