Voditelj liječničkog tima u Areni otkrio kako su se snašli: ‘Iduća dva mjeseca neće biti laka’

Foto: Zagreb.info

Stacionar Arene Zagreb u subotu je počeo s radom. Tamo je smješteno trenutno 16 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Voditelj liječničkog tima, Damir Vagić, za Index je opisao tamošnju situaciju.

“Njihovi su simptomi blagi do srednje teški. Jučer smo prvi put otpustili jednog pacijenta iz Arene, izliječenog, danas stižu još pacijenti iz Frana Mihaljevića i KB Dubrave. Dogovor oko dolaska pacijenata ide preko naše dr. Marije Gomerčić Palčić i koordinatora u KB Dubrava. Prvi pacijenti došli su nam u subotu u podne, dok je cijela naša ekipa liječnika i sestara već od 8 ujutro bila u Areni, svi su prošli dodatnu edukaciju oko sigurnosti prostora, zasad smo zadovoljni, s tim da svaki dan analiziramo što je bilo i kako popraviti stvari”, rekao je voditelj liječničkog tima u Areni Zagreb Damir Vagić.

Rekao je i kako medicinsko osoblje komunicira putem voki-tokija te da se medicinski tim najbolje uhodao.

“Naše medicinsko osoblje u Areni komunicira putem voki-tokija, najbolje se uhodao medicinski tim, liječnici i sestre, a još treba dodatno poraditi na čišćenju i tome kako taj segment podići na bolji nivo. To rade ljudi koji prije nisu čistili bolnice i zato smo ostavili medicinske sestre da nam vode nadzor nad čistačicama, a za koje smo već prije napravili i edukaciju jer smo vidjeli da bi nam to mogla biti slaba karika. Zato su čistačice i prošle cijelu edukaciju s našom sestrom zaduženom za bolničke infekcije”, rekao je Vagić.

Foto: Zagreb.info

‘Neki su ovdje isključivo zbog covida’

Objasnio je i koji to pacijenti leže na krevetima u Areni.

“Neki su i kirurški pacijenti koji čekaju otpust i moraju se još kontrolirati, neki su ovdje isključivo radi covida, prije su bili na puno kisika, a sad su spojeni na manje, uglavnom ovo je stacionar, nije ni bila ideja da ovo bude bolnica, već da nam pacijenti koji su bolje ne leže u Dubravi i ne zauzimaju mjesta za one s teškim kliničkim slikama. Ovdje je ipak toplije nego u šatoru”, izjavio je.

U stacionaru radi 18 liječnika i 26 sestara, a još će njih 6 stići iz Vinogradske bolnice.

“U ovom trenu nikome nije lako, no imam fenomenalnu ekipu. Moramo shvatiti da je ovo ozbiljna ugroza, iduća dva mjeseca neće biti laka, no svi zajedno ovo moramo odraditi. I javnost isto tako – da se svi drže mjera”, rekao je.

Pripremljeno je 100 kreveta, a pacijentima je osiguran internet te je uz svaki krevet osiguran i priključak za struju. Do kraja tjedna u Arenu planiraju primiti 50 pacijenata.

Komentari