VODIČ ZA CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: Ako čekate cijepljenje u ljekarnama, nije dovoljno samo se pojaviti, a cjepivo ne možete ni kupiti!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Interes za cijepljenje protiv gripe veći je nego ikada, a pacijenti redovno zovu svoje izabrane liječnike kako bi rezervirali dozu cjepiva. Već nekoliko mjeseci slušamo upozorenja liječnika da se klinička slika može itekako zakomplicirati ako organizram istovremeno napadne Covid-19 i virus influence, stoga nam preporučuju da se barem zaštitimo od gripe.

Iako su proteklih godina mnogi zazirali od same pomisli na cijepljenje protiv gripe, u 2020. interes se udvostručio. Pri tome svakako treba napomenuti da je cjepivo besplatno za sve starije od 65, kronične bolesnike, zdravstvene radnike i trudnice.

Liječnici upozoravaju da cjepivo protiv gripe nije u slobodnoj prodaji, te da ne možete doći u ljekarnu i kupiti ga.

Ako se želite cijepiti, postupak je vrlo jednostavan. Po recept morate fizički otići k vašem doktoru opće medicine, jer, prema riječima liječnice, HZZO nije omogućio da i ti recepti idu kroz CEZIH-ov sustav e-recepata, za razliku od recepata za lijekove i proizvode koji su na HZZO-ovim listama lijekova. Kada dobijete recept, možete ga predočiti u ljekarni i cjepivo dobiti po cijeni od 96 kuna. Očuvanje djelotvornosti sastojaka cjepiva izuzetno je važno, prije nego što cjepivo date vašem liječniku. Naime, cjepivo ne smije biti dugo na temperaturi koja nije između četiri i osam stupnjeva Celzijevih, što ljudi često zanemare, a pritom ne znaju da zato sami preuzimaju odgovornost za njegovu djelotvornost. Prenositi ga treba u hladnoj komorici. Imajte na umu da recept ne možete dobiti u slučaju kontraindikacija, kao što su povišena tjelesna temperatura i akutna respiratorna bolest ili alergija na jaje.

Isto tako, iz Hrvatske ljekarničke komore poručuju da će biti organizirirano i cijepljenje u ljekarnama diljem Hrvatske.

Cijepljenje protiv gripe u 60-ak ljekarni diljem Hrvatske bit će organizirano od 19. do 25 listopada. Nekoliko sati dnevno liječnici će cijepiti građane u ljekarnama. Raspored će biti na našoj web-stranici već danas ili sutra. U svakoj županiji su barem dvije ljekarne u kojima će se moći cijepiti” izjavila je za Večernji Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Iz Komore također napominju da niti jedno cjepivo ne pruža stopostotnu zaštitu. Moguće su i blage nuspojave poput glavobolje, crvenila i boli na mjestu uboda.

“Kad cijepljenje počne, molimo pacijente da ne nagrnu svi odjednom, već da se prethodno naruče. Svaki će liječnik izdvojiti dio radnog dana samo za cijepljenje kako bi se izbjeglo grupiranje bolesnih i zdravih te dugo čekanje ispred domova zdravlja. Molimo za razumijevanje jer cijepljenje nije jedini posao koji obavljamo”, poručila je dr. Ban Toskić.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju da su za ovu sezonu naručili 590 tisuća doza cjepiva protiv gripe. Za rizične skupine 460.000 doza, od čega bi prvih 200.000 doza trebalo stići oko 15. listopada, a još 260.000 do kraja listopada.

 

Komentari