VLADA PONOVNO KREĆE SA SUBVENCIONIRANJEM STAMBENIH KREDITA!

Ilustracija: Zagreb.info

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je kako će u rujnu ponovno krenuti natječaji za subvencioniranje stambenih kredita. Rekao je kako je riječ o dobroj i konkretnoj demografskoj mjeri čija je svrha rješavanje stambenog pitanja mladih. Do sada je odobreno više od 5300 subvencioniranih kredita, a najavio je i izgradnju još 1000 POS stanova, ali pretežno na obali.

 “Kada se to zbroji riječ je o više od 13.500 domova za preko 36.000 mladih ljudi”.

Izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućava se za svako dijete u obitelji dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine, a izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS) predlaže se smanjenje kamatne stope na javna sredstva s 3 na 2 posto te zabrana najma ili prodaje POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju, pišu vijesti.rtl.hr.

Oporba u načelu podržava ovu mjeru. Jedinu zamjerku su imali na to što o visini subvencije ovisi index razvijenosti mjesta gdje se nekretnina kupuje. Smatraju da se to treba ukinuti kako bi svi imali jednake šanse za konzumaciju, smatrajući kako index varira od 30 do 51 posto iznosa subvencije.


Komentari