Vlada epidemija svraba: Mnogi misle da ovu bolest mogu dobiti samo ‘prljavci’, ali to nije točno

commons.wikimedia.org

U Sisačko-moslovačkoj županiji izbila je epidemija u dva dječja vrtića i jednom domu za starije i nemoćne, no ta županija ne odskače po broju oboljelih – podjednako ih je u cijeloj zemlji i tako već nekoliko godina zaredom, piše 24 sata.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u prva četiri mjeseca ove godine 799 ljudi u Hrvatskoj oboljelo je od svraba. Prošle godine u Hrvatskoj bilo 2.610 oboljelih, a godinu prije 2.224. Ova bolest nije opasna i od nje se ne umire, ali je nezgodna i sa sobom nosi stigmu, jer mnogi krivo vjeruju da su zaraženi samo oni koji imaju manjkavu higijenu.

“Prevencija ne postoji prije nego se bolest pojavi, ali nakon što se uoči, vrlo je bitno detaljno provoditi mjere suzbijanja. S obzirom da parazit ostaje na svemu, od odjeće do posteljine i ručnika, sve treba oprati na temperaturi od minimalno 60 Celzijevih stupnjeva. Ako je u pitanju nešto što se ne može prati na toj temperaturi, stvari treba staviti u vreću, zavezati je da nema kisika i ostaviti sve unutra tjedan dana. Taj je period dovoljan da paraziti uginu, a potom treba sve oprati na temperaturi koju ti materijali podnose” pojasnila je dr. Pajtlar za 24 sata dodajući da obolijevanje nema veze s higijenom te da i oni najčišći mogu oboljeti u bliskom kontaktu sa zaraženim.

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko moslavačke županije, dr. Sonja Pajtlar, kaže da su u epidemiji imali 18 oboljelih. Trenutačno nemaju novih slučajeva, ali još moraju budno pod okom držati postojeću epidemiju.


Komentari