Vjernici iz centra grada još će malo pričekati na misno slavlje u katedrali

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Diljem grada jučer su se održala misna slavlja, no zagrebačka katedrala ostala je bez vjernika. Ona je naime u potresu stradala više nego se mislilo pa je tako izvana ostala bez oba tornja, ali iznutra treba podršku skela kako bi očuvala statiku. I apsida je popucala pa će i ona zahtijevati skelu, a vitraji će s katedrale biti skinuti.

Očuvane su orgulje, a drvenom oblogom zaštićen je i Stepinčev sarkofag, prenosi HRT. Kipovi su premješteni na sigurno, a lusteri skinuti i preseljeni u crkve u Zaprešiću, Stubičkim Toplicama i Sisku.

U ovom stanju, katedrala očito nije sigurna za objekte koji inače krase njenu unutrašnjost, no kada će biti sigurna za vjernike kazao je Ivan Hren, voditelj Odbora za obnovu katedrale i kanonik Prvostolnog kaptola.

“Neozbiljno bi bilo ljude sada dovesti i biti u strahu hoće li se nešto dogoditi”, rekao je Hren napominjući, ako se ubrzo postavi specijalna skela, vrata katedrale za vjernike bi se mogla otvoriti već za Dan državnosti.

No kako u svakoj nevolji dođe i nešto dobroga, u zagrebačkoj katedrali otkriven je novi dio nadgrobne ploče iz doba renesanse. Naime, kada se maknuo pod i drvene klupe iza središnjeg oltara, pronađen je još jedan dio, nastavak onomu koji je smješten u muzej.

Radi se naime o nadgrobnoj ploči iz 1510., iz doba renesanse koji će se sada spojiti s onim prethodno pronađenim, a koji još uvijek nije cjelovit.


Komentari