VIRUSI IMAJU ODREĐENE MUTACIJE: Markotić objasnila po čemu se novi soj razlikuje te što se treba uzeti u obzir

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ravnateljica Klinike ‘Dr. Fran Mihaljević’, Alemka Markotić, govorila je o novom soju koronavirusa.

“Nema još previše dostupnih informacija. Vidi se od rujna, vidimo da se drugi val razlikuje po svom intenzitetu po broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti, postoji cijeli niz čimbenika koji se trebaju uzeti u obzir. Od početka 10. mjeseca kad se dogodio značajan rast broja oboljelih i umrlih, zabilježeno je nekoliko sojeva okarakteriziranih s dodatnim mutacijama. U Walesu, Zapadnom Londonu i na još nekoliko mjesta su zabilježeni. Vidjelo se da je odvaja taj jedan klaster virusa, utvrđeno je da imaju određene mutacije.

Počela se analizirati ta mutacija i dosad se uspjelo vidjeti da jedan dio je odgovaran za brže vezivanje virusa, to brže i jače vezivanje definitivno je moglo posljedično dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije širi, što je i zabilježeno. Čini se da je kod ovog tipa virus Ro puno brži. No, još uvijek se sve uzima s rezervom”, rekla je Markotić.

“Vidimo da se drugi val razlikuje po svom intenzitetu”, kazala je.

Situacija s novim sojom koronavirusa

“Ono što su od početka 10. mjeseca kad se prati značajan rast broja oboljelih i broja umrlih, zabilježeno je da je nekoliko sojeva karakterizirano s dodatnim mutacijama, koje su se počele prikupljati i to molekularnom analizom i tzv. filogenetskom analizom koja omogućava da se vidi koje su skupine tipova i podtipova srodne, te se na taj način mogu detektirati od kud su virusi došli. Utvrđeno je da virusi imaju određene mutacije.

Jedan dio je odgovoran za brže vezivanje virusa za receptor. To brže vezivanje i jače definitivno je moglo posljedično dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije širi. Još uvijek se rade epidemiološke analize tako da se čini da je ovaj podtip virusa puno brži.

Drugi dio mutacije virusa odnosi se na utjecaj na imunološki sustav.

Čini se da jedna mutacija bi mogla biti odgovorna za takvo nešto, ono što se viđa kod nas i u drugim zemljama, je da neki način su bolesnici puno teži s razvojem upale pluća, nakon toga izgleda da to prelazi u dosta jako imunološku bolest,…

Dosta tih stvari analizom bi se vjerojatno moglo povezati i s nekakvim promjenama u virusu”, kazala je Markotić.

Učinkovitost cjepiva zbog mutacije

“Samo mijena stalna jest. Cijeli svijet zna da cjepiva mogu vrlo učinkovito pokriti većinu trenutnih sojeva koji cirkuliraju. Koliko će ti sojevi se mijenjati, tako će i proizvođači mijenjati cjepiva. Zasad nema indikacija da cjepivo ne bi bilo učinkovito”, kazala je Markotić.

Komentari