Virus COVID-19 zatvorio ih je prije mjesec dana, a iako su o tome obavijestili Zagrebački Velesajam, on ih ne oslobađa najma

U Zagrebačkom Velesajmu, slijedom mjera Stožera za civilnu zaštitu, otvorena su samo tri-četiri objekta, a i oni rade u smanjenom obujmu, prenosi index.hr. Sam velesajam raspolaže s preko 300 objekata koje inače iznajmljuje, a tu je preko 30 rekreativnih i profesionalnih sportskih sadržaja, zagrebački inovacijski centar Zicer koji sam dolazi s više od 250 start-up tvrtki u paviljonu od 5 tisuća kvadrata, a dakako tu je i 60-ak prostora različite poslovne namjene. Većina njih, zatvorena je zbog pandemije koronavirusa, a hoće li i mogu li platiti najam, još uvijek ne znaju.

Naime, prije više od mjesec dana nekoliko zakupaca javilo se Upravi kako bi ih obavijestili, da sukladno odluci stožera, zatvaraju svoja vrata te ih zatražili oslobođenje plaćanja najma, no odgovor još nije stigao.

“Prošlo je više od mjesec dana, no nitko od nas nije dobio odgovor hoće li nam se i u kojem iznosu fakturirati najamnine koje predstavljaju ogroman trošak. Možete zamisliti što znači neizvjesnost hoćete li za mjesec, dva ili tri morati platiti nekoliko desetaka tisuća kuna koje niste zaradili?”, rekao je korisnik poslovnih prostora velesajma.

Iz Velesajma tvrde kako čekaju odluku Skupštine Društva koja bi olakšala situaciju zakupnicima, ali i omogućila Društvu uređivanje pravnih odnosa u ovim izvanrednim okolnostima.

Zagrebački velesajam nije korisnik gradskog proračuna, obavlja tržišnu djelatnost, te se financira isključivo vlastitim sredstvima, pa nije moguće donošenje odluke o obustavi plaćanja zakupnine u cijelosti, stoji u obrazloženju Zagrebačkog velesajma u kojem tvrde da neće odustati od naplate najma.

S druge pak strane, Zagrebački holding objavio je mjere pomoći za poslovne subjekte s kojima surađuje no Zagrebački Velesajam nije dio Zagrebačkog Holdinga pa je sudbina njegovih zakupaca još uvijek neizvjesna.


Komentari