Svjetska glazbenica istarske adrese dolazi u Zagreb: Isabel će premijerno prikazati svoj životni projekt

Screenshot: Facebook

Isabel, švicarsko-francuska violinistica s istarskom adresom, pokazat će prizore iz svog životnog projekta “Bach Coeur”. Sastanak sa zainteresiranom publikom velikih ušiju dogovoren je u četvrtak 29. kolovoza u 19h ispred Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU na Tuškancu. Ulaz će biti besplatan.

“Bach coeur” je niz prizora iz Isabelinog životnog projekta temeljenog na istraživanju interpretacije Bachovih šest Sonata i Partitura za violinu. Ona pristupa Bachovom zapisu kao materiji podložnoj prilagodbi ovisno o njenom izvođaču. Kroz otkrivanje različitih perspektiva drugih izvođača. Isabel Bachovim sonatama i partiturama daruje životnost koju one zaslužuju u istoj mjeri kao što zaslužuju i sve nakupljene slojeve tradicionalnih predaja. U užurbanoj i sveprisutnoj svijesti današnjice, ljudi se često pronađu u destabiliziranom stanju kojega rijetko uspiju percipirati, a time i stabilizirati. Repetitivnost ove izvedbe kao ritual dovodi ih u ravnotežu sasvim izdvojenu od svakodnevice.

Ovim riječima projekt “Bach coeur” opisuje sama Isabel

“Ova partitura je referentna točka u klasičnoj glazbi. Kada sam studirala na akademiji, bila nam je predstavljena kao nešto što nije namijenjeno meni, nešto što jedino virtuozi mogu savladati. Ja nikad nisam bila virtuoz i bilo mi je ekstremno teško svirati ju. To me nagnalo da se zapitam iz kojeg je razloga toliko težak. Tada sam ju uzela u svoje ruke. Od tada je sviram svaki dan zadnjih 40 godina i još uvijek je nisam savladala. Unatoč tome, zahvalna sam što nikada nisam bila vrsni glazbenik jer me to nagnalo da eksperimentiram i konstantno podređujem svoje tijelo i tehniku pronalasku optimalnog pristupa djelu.”

O Isabel

Po završetku studija Violine i glazbene teorije na Conservatoire (Geneva), Baleta na V. Kouznetzova Akademiji (Geneva) i Psihologije na Sveučilištu u Genevi, Isabel je skladala glazbu za kazalište, ples, film, radio, televiziju i video. Surađivala je s glazbenim i kazališnim profesionalcima poput Nine Simone, Ingrid Caven, Peter Brookom, Barre Phillipsom, Andre Jaume i ostalima. Godine 2009. formirala je glazbeni trio (Rundek Cargo Trio) s Darkom Rundekom i Ducom Vranićem. Uz široki spektar raznolikih suradnji, istraživanja i eksperimentiranja raznih kultura i instrumenata, jedna je stvar ostala konstanta u njezinom profesionalnom i privatnom životu; istraživanje i učenje Bachovih Sonata i Partitura za solo violinu.


Komentari