Vidošević proglašen krivim: popriličnu vrijednost će morati vraćati ako presuda postane pravomoćna

Facebook/Nadan Vidošević

Nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda, izrekla je bišem čelniku HGK, Nadanu Vidoševiću, osam godina zatvora, javlja Jutarnji list.

Podsjetimo, Vidošević je 2013. godine uhićen pod sumnjom da je organizirao skupinu koja je preko fiktivnih poslova iz HGK izvlačila milijunske iznose, a optužnica je podignuta 2015. godine.

“Sud je trebao utvrditi je li istinu govorio Komerički ili Vidošević. Ukoliko se vjeruje Komeričkom, novac je završio kod Vidoševića koji je tvrdio da je novac kod Komeričkog, a koji je puno toga tvrdio lažno. Ipak, Komerički je u bitnome iskazivao dosljedno”, kazao je sudac Zdravko Majerović pri obrazloženju presude, prenosi Jutarnji list.

Dodao je i kako je Vidošević svoj obraz stavio u ruke beskrupuloznih likova, misleći pritom na Davora Komeričkog i Igora Premilovca.

Prema Majerovićevoj presudi, Vidoševićeva obrana neuvjerljivo je tvrdila kako je novac plaćan Premilovčevim tvrtkama za usluge koje je odradio Komerički. Ta obrana je još manje uvjerljiva jer su neki od iznosa plaćenih Premilovčevim tvrtkama veći od onih koji su plaćeni tvrkama Komeričkog (a Komerički je bio glavni izvođač)  za iste događaje.

Time je Vidošević proglašen krivim zbog izvlačenja 35.5 milijuna kuna lažnim fakturama iz HGK u aferi Remorker, ali i zbog kupnje skulptura (novcem HGK), bagera (novcem Kraša), te zbog pokrivanja troškova Vesne Rodić, svoje agentice za nekretnine.

Kako je osuđen na više od pet godina zatvora, u zatvor će morati ići.

Krivom je proglašena i Vidoševićeva najbliža i dugogodišnja suradnica Zdenka Peternel, a Josipa Miladinov, bivša voditeljica računovodstva HGK i njena zamjenica Jasna Mikić nepravomoćno su oslobođene optužbi zbog nedostatka dokaza.

Postane li ova presuda pravomoćna, zahtjev od 35.5 milijuna kuna HGK će naplatiti od Vidoševića, a bivši čelnik bi u tom slučaju morao vratiti i Krašu, a i država će moći potraživati umjetnine.

Zanimljivo, presuda nije zadovoljila ni obranu ni tužiteljstvo. Tako je Vidoševićeva odvjetnica Jadranka Sloković najavila žalbu na osuđujuću presudu, a Uskok na oslobađajući dio presude.

Komentari