(VIDEO) Zagrepčane jaka kiša i grmljavina potjerale s ulica, bolje nisu prošli ni vozači!

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Baš kao što je najavljeno, nebo je Hrvatsku u nedjelju “počastilo” obilnom kišom, pljuskovima, vjetrom i grmljavinom. U metropoli se pljusak spustio oko 13 sati.

Na ulici je kiša tako zatekla mnoge nespremne prolaznike, koji su se sakrili gdje su stigli čekajući da pljusak prođe. Većina Zagrepčana, ipak, nosila je kišobran, a oni koji su se vani zatekli bez njega snalazili su se na različite načine – na glave su stavljali vrećice, jakne, skrivali su se pod nadstrešnicama stanica…

Jednako tako, kiša koja se spustila u “sekundi” privremeno je usporila promet, jer je zbog skliskih cesti većina vozača bila opreznija.

Inače, iako je u subotu objavljeno da je područje Osječko-baranjske županije dobilo crveno upozorenje za današnji dan zbog moguće lokalne obilne kiše, u nedjelju je DHMZ revidirao upozorenje, pa je tako na snazi narančasto upozorenje za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju.

Na tim se područjima očekuje obilna kiša. U zagrebačkoj regiji do 50 mm po kvadratu, u Karlovačkoj više od 75 mm, u gospićkoj 50-90 mm i u osječkoj 40-70 mm.

U sve četiri regije moguće su urbane i bujične poplave, navodi DHMZ, a očekuje se i grmljavina. Narančasto upozorenje, po klasifikaciji DHMZ-a, označava “opasno vrijeme”.

Podsjetimo DHMZ predviđa kako će do smirivanja vremena u ponedjeljak, neki dijelovi Hrvatske vrlo vjerojatno izmjeriti i više od 100 litara kiše.

Pljuskovi u tako kratkom vremenu mogu prouzročiti poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka. DHMZ upozorava na opasnost od navedenog Zagrebačku, Osječko-Baranjsku i Karlovačku i Ličko senjsku županiju.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, upozoravaju meteorolozi.

Upozorenje su izdale i Hrvatske vode, naročito tijekom subote na području Gorskog kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske, a procjenjuju da postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava.

Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana, Sutla), priopćili su iz Hrvatskih voda.

I zagrebački vatrogasci objavili su nekoliko važnih informacija o tome koliko je količine vode potencijalno opasno za život.

“Jake kiše donose opasnost od poplave. Može vas srušiti vodena bujica visine 15 centimetara. Vodena bujica od 60 centimetara može nositi auto. Ne vozite kroz vodu koja je dublja od 25 centimetara”, napisali su.

 

Komentari