SKUPŠTINA Goluža Tomaševiću: Jesu li ove četiri kune službena dozvola i ulaznica za potpuno nerazvrstavanje otpada?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sedma sjednica zagrebačke Gradske skupštine, počela je danas u 9 sati.

U dnevnom redu ističu se rasprave i glasovanja glede likvidacije trgovačkog društva BLOK KVATRIĆ d.o.o., rasprava i glasanje o sporazumu oko pročišćivaća otpadnih voda, te prijedlozi raskidanja ugovora o osnivanju dviju zaklada: Hrvatske kuće disanja i Hrvatske kuće srca.

Novi zastupnici Skupštine su Viktor Gotovac (SDP), Lucija Topolovec (BM365) i Gordana Rusak (BM365), a mijenjaju Ivana Račana (SDP), Otta Barića (BM365) i Ljubo Jurčić (BM365) .

Sjednicu pratite uživo preko video prijenosa na Zagreb.info.

Nakon što je izglasan dnevni red, počeo je aktualni sat.

Nenad Predovan (BM365) postavio je pitanje o mjeri roditelj odgojitelj.

“Dajte mi precizan podatak kako će se ta odluka realizirati kroz smještaj djece u vrtiće, produljeni boravak. Molim vas da mi kažete kada možete taj precizan podatak dati” rekao je.

Gradonačelnik Tomašević mu je rekao da mjera stvara ozbiljne probleme za predškolski odgoj i obrazovanje djece, jer je zabranjivala da djeca idu u vrtiće, a ženama zabranjivala da se zaposle.

Marijan Tomurad (BM365) postavio je pitanje o donošenju Generalnog urbanističkog plana Zagreba, GUP-a Sesvete, prostornog plana koji nije donesen već 20 godina.

“Posljednja dva tri mjeseca je razgovarao s građanima koji su nezadovoljni, koji traže izmjene ili donošenje novog plana. Ako ste pogledali statističke podatke, Sesvete su jedna od rijetkih četvrti koje bilježe porast stanovništva. Da li ste planirali ili imate u planu bilo kakvo savjetovanje sa građanima, lokalnim udrugama? – pitao je.

Gradonačelnik je odgovorio:

“Prostorni plan ima svoju proceduru i uskoro će završiti. Što se tiče GUP-a, treba napraviti nove planove, jer su postojeći toliko puta izmijenjeni i temeljeni na starim podlogama. Međutim, novi GUP Grada i Sesveta još nije moguće jer čekamo nacionalni pravni okvir. Ali ćemo u međuvremenu raditi podloge. Uostalom, imamo neke hitne situacije koje moramo riješiti.  U sljedećih šest mjeseci bit će organizirane javne rasprave”.

Višnja Fortuna (nestranačka) upozorila je da su umirovljenici, osobe s invaliditetom i socijalno ugrožene skupine u Zagrebu u jako lošoj financijskoj situaciji. Zanima je koje Grad namjerava poduzeti da se u potpunosti ne ugrozi njihov životni standard.

Gradonačelnik je odgovorio:

“Grad ima mjere za umirovljenike, a mi nismo smanjivali standarde koje imaju umirovljenici. Pomoći umirovljenicima je među najvišima u Hrvatskoj. Nismo smanjivali nismo smanjivali bilo kojim socijalnim skupinama niti umirovljenicima. Razmišljali smo i prilikom usvajanja mjere za energetsko siromaštvo. U tom smislu smo osigurali milijun kuna s ciljem smanjivanja energetskog siromaštva”

Lucija Topolovac (BM365) “Kada će mladi doći na red i dobiti svoje centre za mlade?” S obzirom na problem prostora za mlade, predložila je iskorištavanje prostora kao što je Kino Europa.

“Radimo na tome na dva načina. Zatekli smo čudan i netransparentan sustav dodjele prostora, i tu su udruge mladih zakinute. Revizija je najma poslovnih prostora, i doći će do revizije da neke stranke izgube svoje prostore. Doći će do revizije kako bi se više prostora oslobodilo za udruge građane, a mogu najaviti da se prostori mjesnih odbora otvore za aktivnosti mladih” odgovorio je Tomašević.

Renato Petek (SDP) pita se kako će se poboljšati sustav informiranja građanima. Odgovori kasne, kako zastupnicima, tako i novinarima i zainteresiranim stanovnicima. Želi da zapisnici gradskih tijela budu javno dostupne, a odgovori na mailove kasne i po mjesec dana.

“Cijela Gradska uprava se treba propmijeniti a to neće ići ni lako ni brzo. Zato samo jučer predstavili platformu Smart City Hub, gdje se predstavlja otvoreni proračun. Bilo tko može obrađivati te brojke, analizirati, predstaviti. To je samo jedna od informacija koje će sve više biti dostupne putem digitalnih formata” odgovorio je gradonačelnik.

Gordana Rusak (BM365) “Koji je bio smisao plaćanja skladištenja Uniji Novi?” pri čemu je pokazala na kaznenu prijavu.

Gradonačelnik je odgovorio:

“Falili ste mi iz zadnjeg mandata, pa da ove bravure mogu slušati ponovno. Vi postavljate pitanje o mojoj kaznenoj odgovornosti, to je vrhunac cinizma i besramnosti, pogotovo jer je skladište za glomazni otpad prije 15 godina dovršeno i nije bilo provedeno svrsi. A nama je trebalo tri mjeseca kako ne bi morali privremeno koristili usluge prihvatnih poduzeća. Sad okrećete pilu naopako i implicirate moju kaznenu odgovornost”.

Zadnji zastupnik sa postavljanjem pitanja je Trpimir Goluža, koji je pitao o odvozu otpada. “Razlika između onog koji  razvrstava ili ne bit će minimalna. 45 kuna fiksnog troška i 16 kuna varijabilnog, to su 4 vrećice mjesečno po 4 kune, ukupno je 61 kuna. To će platiti višečlano kućanstvo koje razvrstava otpad. A 45 kuna fiksnog i 40 kuna  varijabilnog troška za 10 vrećica mjesečno po 4 kune, dakle, ukupno 85 kuna platit će isto kućanstvo koje ne razvrstava otpad nego ga baca u mješoviti otpad.

Obzirom da prijedlog odluke ne predviđa kazne za bacanje papira ili plastike u mješani komunalni otpad, pitam vas jesu li ove 4 kune službena dozvola i ulaznica za potpuno  nerazvrstavanje otpada”?

Gradonačelnik je rekao da prije nekoliko godina je prijedlog odluke određivao 60 kuna bez varijabilnog dijela, a rekao je i da mnogi gradovi imaju veću fiksnu cijenu od Zagreba, a da se zadržava jednak broj odvoza. Manja je od Pule, Vinkovaca, Zaprešića….Usluga će se naplaćivati prema količini otpada. Sve druge čip kartice i otpadomjeri su preskupi i usluga bi jako poskupila.

U 11h je započela stanka u trajanju od 30 minuta.

Sjednica je počela, a nakon što je pročitana prva točka dnevnog reda, prijedlog odluke o izradi urbanističkog plana uređenja groblja Gornji Dragonožec.

Potom je klub Stranke rada i solidarnosti zatražio stanku od 30 minuta zbog toga što smatraju da nemaju uvijete za rad jer gradonačelnik vrijeđa i omalovažava zastupnike.

Komentari