(VIDEO) Tomašević o poslu s Pripuzom: ‘Moja uloga je samo potpisati odluku’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kao i svakog utorka dosad, gradonačelnik Tomislav Tomašević održava redovnu konferenciju za medije.

Prva je govorila zamjenica Danijela Dolenec. Govorila je o stipendijama za invalide.

“Naša namjera je bila da zadovoljimo sljedeće principe: proširiti pristup obrazovanju i istaknuti univerzalnost: da je učenik učenik, a student student bez obzira po kojoj osnovi. Važno je zadržati postojeće iznose stipendije smatraju mnogi, a naš prijedlog je bio da stipendije budu niže, a da ih dobije više studenata.

Stipendije će zato imati iste iznose, 2700 kuna za učenike, 3800 kuna za studente. Smatrali smo da je važno uvažiti prijedloge koji su došli kroz javnu raspravu”, rekla je Dolenec.

Nakon Dolenec, pred novinare je stao Luka Korlaet koji je govorio o obnovi Zagreba.

“Kao što znate, e-savjetovanje je završeno. Zakon je izglasan na vladi i sutra kreće u proceduru. Podizanje pragova jednostavne javne nabave na europske pragove također će pojednostaviti proces, ali predstavlja i rizik za zloupotrebu. Ovo će svakako biti tematizirano u saborskoj raspravi. Obišli smo sve gradske četvrti za dogovoreni obilazak za crvene naljepnice. Ponavljam kako se građani i dalje mogu javljati i tražiti dolazak mobilnih timova. Građanima su na raspolaganju i timovi koji su postavljeni u prostorijama vijeća gradskih četvrti”, rekao je Korlaet.

Obratio se i Tomašević

Novinarima se zatim obratio gradonačelnik Tomašević koji je najavio da će govoriti o tri teme.

“Jako smo ponosni i uzbuđeni oko programa Sunčani krovovi. Cilj tog programa je da ne samo instaliramo solarne elektrane na krovove javnih zgrada, već da pomognemo svim građanima da naprave isto na svojim zgradama”, rekao je.

Govorio je o odluci o zbrinjavanju biootpada i natječaja koji je dobio Petar Pripuz.

“Puno zabluda dolazi u medijima. Jedna stvar je glomazni otpad, a druga stvar je biootpad. Za glomazni otpad smo poništili natječaj jer vjerujemo da to Grad može raditi sam.

Biootpad, budući da grad Zagreb nije izgradio svoju kompostanu, nema kapacitete da obradi taj biootpad. I obradu mora raditi s privatnim poduzećima. Zbog toga smo raspisali novi natječaj. Više puta sam na pitanje da je zajednica ponuditelja u kojoj je Pripuz dala najpovoljniju ponudu, rekao da ćemo postupiti po zakonu. Odabrali smo najpovoljniju ponudu. Moja uloga je samo potpisati odluku“, rekao je gradonačelnik.

“Rekao sam da ako se pokaže da je njihova dokumentacija čista, i imaju najpovoljniju ponudu, odabrat ćemo tu opciju. Radi se o sporazumu na godinu dana i ovo je rješenje dok grad nema svoju kompostanu”, rekao je Tomašević.

Detaljno o kompostani

Dodao je i da intenzivno rade na dokumentaciji za kompostanu.

“Moramo vidjeti kako ta postrojenja možemo financirati i nakon toga neće biti potrebe za suradnjom s bilo kojim privatnim poduzećem. Uskoro ćemo dokazati da Gad Zagreb može raditi taj posao. Što se tiče najma drobilice za glomazni otpad, tu je bila i ponuda Ekoflora od nula kuna za najam drobilice i budući da takva ponuda u postupku javne nabave ne može biti, ona je diskvalificirana. To je bila po zakonu nemoguća ponuda. Da ne govorim i o tome da različite ponude, da besplatno rade za grad, nije praksa koju smatramo dobrom, jer stavlja u pitanje i druge postupke javne nabave. To ne mislimo raditi. Ako netko želi donirati, neka donira. Znamo kako se natječe”, izjavio je Tomašević.

O gradskoj imovini

Govorio je i o golemim troškovima koji su se iz proračuna izdvajali na čuvanje gradske imovine.

“Kada smo radili rebalans proračuna, pojavila se situacija da je u tri proračunske stavke bio iznos od 6,9 milijuna kuna za čuvanje objekata u Zagrebu, da bi se račun koji je nastao u tih 7 mjeseci popeo na 26 i pol milijuna kuna za čuvanje stanova od strane privatnih zaštitara. Na temelju ugovora koji je potpisan krajem prošle godine, a on omogućava različite sate koji se koriste za čuvanje tih prostora, dogodilo se to da je čuvano oko 70 praznih stanova 24 sata dnevno. U isto vrijeme oko 15 poslovnih prostora je čuvano 24 sata dnevno, s objašnjenjem “da netko ne bi provalio u njih”. Trošak jednog takvog stana na dan je koštao 924 kune bez PDV-a. Mjesečno 27 tisuća kuna, odnosno 323 tisuće kuna godišnje. To znači da smo za trošak čuvanja jednog gradskog stanja, mogli kupiti novi stan u za dvije godine. Čuvali smo te prazne stanove kao da su Fort Knox, za cifre koje su nevjerojatne”, rekao je Tomašević.

“Promijenili smo tu praksu i prestali s tom uslugom da se svaki stan čuva pojedinačno, a krenuli smo i s instalacijom protuprovalnih vrata i smanjili taj trošak 12 puta. Ovo sve je također prijavljeno nadležnim institucijama. Ovo je jedan od takvih primjera i o njima ćemo izvijestiti javnost na vrijeme”, dodao je Tomašević.

“I dalje stojim pri izjavi koju sam rekao prije nekoliko mjeseci. Za posao zbrinjavanja otpada uposlene su privatne tvrtke i Grad Zagreb će preuzeti taj posao. Što se tiče nekih drugih frakcija, rekli smo da ćemo raditi s privatnim poduzećima dok se ta postrojenja ne izgrade. išli smo u postupak javne nabave i tu smo postupili sukladno zakonu. Posao će dobiti ona tvrtka koja ponudi najpovoljniju ponudu”, rekao je gradonačelnik.

‘Zna se kako’

Novinari su ga pitali i za komentar dogradonačelnice Dolenec koja je rekla da su se ugovori ranije sklapali ‘zna se kako’.

“‘Zna se kako’ se odnosi na situaciju gdje se sklapaju milijunski ugovori bez javnog natječaja”, komentirao je Tomašević.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Komentari